ΚΥΠΡΟΣ

Στην τρόικα οι προτάσεις της Κύπρου για το πακέτο μέτρων

Στην τρόικα οι προτάσεις της Κύπρου για το πακέτο μέτρων

Η κυπριακή κυβέρνηση έστειλε στην τρόικα τη Δευτέρα το βράδυ τις προτάσεις της για το πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ και αναμένει την απάντηση, όπως μεταδίδει το StockWatch.

Όπως δήλωσε στο StockWatch ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας η κυπριακή κυβέρνηση απέστειλε παράλληλα γραπτή πρόσκληση προς την τρόικα για άφιξη του κλιμακίου στην Κύπρο.

Το πακέτο των αντιπροτάσεων της κυβέρνησης είναι πολύ πιο κοντά στις θέσεις της τρόικας, που ζητούσε περικοπές €800 εκατ. και πρόσθετα έσοδα €200 εκατ., σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο της κυβέρνησης που περιλάμβανε περικοπές €500 εκατ. και πρόσθετα έσοδα €500 εκατ.

Παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις της τρόικας για περικοπές 15% από το μισθολόγιο και 10% από τις παροχές, η κυβέρνηση θα αποκόψει γύρω στο 8% από το μισθολόγιο και τις συντάξεις και 7% από τις κοινωνικές παροχές.

Οι επιπρόσθετες περικοπές θα προέλθουν από συνέχιση της έκτακτης εισφοράς των δημοσίων και ημιδημοσίων υπαλλήλων και από τις αναπροσαρμογές στις πρόωρες συντάξεις και στο όριο αφυπηρέτησης.

Το κυπριακό πακέτο προνοεί επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε τέσσερα χρόνια, αντί σε τρία που ζήτησε η τρόικα.