ΚΥΠΡΟΣ

Δάνειο της Αρχής Λιμένων στην Κυπριακή κυβέρνηση για έκτακτες ανάγκες

Δάνειο της Αρχής Λιμένων στην Κυπριακή κυβέρνηση για έκτακτες ανάγκες

Δάνειο ύψους 38 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση, με προοπτική να δώσει άλλα 12 εκατ. ευρώ, εφ' όσον επιτύχει να αποδεσμεύσει κάποιες καταθέσεις της, αποφάσισε η Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Χρύσης Πρέντζας, διευκρινίζοντας ότι το Σώμα δεν αποδέχθηκε αίτημα για καταβολή μερίσματος προς την κυβέρνηση, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο.

Ανέφερε ότι η Αρχή Λιμένων διαθέτει αποθεματικό 240 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 90 εκατ. ευρώ οφείλονται στο Ταμείο Συντάξεων των υπαλλήλων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα είναι απαραίτητα για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Αρχής, που ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, η απόφαση του ΔΣ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) να παραχωρήσει δάνειο 100 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των υπαλλήλων.

Ήδη, τρεις συντεχνίες που εκπροσωπούν τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από χθες, ενώ οι άλλες συντεχνίες, πλην μιας που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ, αποφασίζουν εντός της ημέρας, αφού αξιολογήσουν στοιχεία που ζήτησαν να τους δοθούν, για την εξασφάλιση των χρημάτων του Ταμείου Συντάξεων.

Μετά τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων, ο πρόεδρος του ΔΣ Στάθης Κιττής, ο οποίος αρχικά δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε σε αποπληρωμή του δανείου με τα πρώτα χρήματα από τα δάνεια της τρόικας και εν πάση περιπτώσει όχι αργότερα από τρεις μήνες, δήλωσε σήμερα ότι η ΑΤΗΚ δεν είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει χρήματα, αν δεν πάρει προηγουμένως γραπτές εξασφαλίσεις για επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου Συντάξεων.

πηγη ΑΠΕ