ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Η Μέρκελ δεν έδωσε υποσχέσεις στον Αναστασιάδη

Κύπρος: Η Μέρκελ δεν έδωσε υποσχέσεις στον Αναστασιάδη

Χωρίς να δίνει τις όποιες υποσχέσεις προς τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έκλεισε το τηλέφωνο χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία «έριξε» το βάρος της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση στην Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου, η Γερμανίδα Καγκελάριος άκουσε τον Νίκο Αναστασιάδη χωρίς ωστόσο να προχωρά «σε υποσχέσεις ή δεσμεύσεις.

«Η Καγκελάριος το μόνο που είπε στον Κύπριο Πρόεδρο είναι πως θα μεταφέρει τις απόψεις του στο Οικονομικό Επιτελείο της Καγκελαρίας, χωρίς όμως να αφήσει να νοηθεί ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκπτώσεις».

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ «έδειξε» στον κ. Αναστασιάδη τις συζητήσεις με την τρόικα και λίγο πολύ άφησε να νοηθεί πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί «κατά πολύ» από τις αξιώσεις της ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το Βερολίνο διατηρεί «σκληρή στάση» σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, εταιρικό φόρο και φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως «θέμα αρχής», για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, «και θα ήταν οξύμωρο εάν τώρα άλλαζε αυτή τη στάση της».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται αντιληπτό πως, ενόσω πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές (τον Σεπτέμβριο του 2013), τόσο πιο δύσκολο θα είναι, κυρίως για το συνασπισμό της Μέρκελ, CDU / CSU, να επιδείξει την όποια ευελιξία σε θέματα οικονομίας και οικονομικής στήριξης προς κράτη-μέλη της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη υποδέχεται ο Πρωθυπουργός