ΚΥΠΡΟΣ

Κινδυνολογούν για την Κύπρο οι Γερμανοί

Κινδυνολογούν για την Κύπρο οι Γερμανοί

Στην εφαρμογή ανάλογης τακτικής με εκείνης που χειρίστηκαν την ελληνική κρίση χρέους προχωρούν ακάθεκτοι οι Γερμανοί.


Το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία συκοφάντησης μέσω χυδαίων δηλώσεων και δημοσιευμάτων, με σκοπό να εντείνουν τους εκβιασμούς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του προέδρου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος σε άρθρο στην εφημερίδα Der Handelsblatt έκανε λόγο για «κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, αν δεν συναφθεί σύντομα δανειακή συμφωνία για την Κύπρο».

Ο ίδιος απευθύνει, μάλιστα, έκκληση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας για διάσωση της χώρας, με αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Η κρίση προσφέρει μια ευκαιρία για τη Γερμανία να αποδείξει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους και η συμμετοχή των ιδιωτών μπορούν να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι διαχείρισης του προβλήματος», σημειώνει ο κ. Φράτσερ.

Επισημαίνει δε ότι η κρίση της Ευρωζώνης είναι πρωτίστως κρίση εμπιστοσύνης, επομένως, αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να διαταραχθεί και από τον δισταγμό στην διάσωση της Κύπρου.

Ένα από τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση, γράφει ο πρόεδρος του DIW, είναι το γεγονός ότι η καθυστέρηση στην διάσωση αυξάνει τελικά κατακόρυφα το κόστος της κρίσης.