ΚΥΠΡΟΣ

Επανεξέταση των όρων του «κουρέματος» στις κυπριακές καταθέσεις

Επανεξέταση των όρων του «κουρέματος» στις κυπριακές καταθέσεις

Οι όροι για το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών και ιδιαίτερα η προστασία των μικροκαταθετών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Καθαρής Δευτέρας.


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ότι θα μπορούσε να επιβληθεί έκτακτο τέλος ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, το «Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ». Επίσης, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε, υπογραμμίζει ότι οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ' επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Eurogroup καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, τονίζει ο κ. Ντεϊσελμπλούμ.

Τέλος, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζεται ότι η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της, μέσω ενός βιώσιμου χρηματοπιστωτικού τομέα, των υγιών δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης. Επαναλαμβάνεται ότι το τέλος επί των καταθέσεων είναι έκτακτο μέτρο που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά και ο στόχος του είναι να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. «Εάν δεν υπήρχε αυτό το μέτρο η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια που θα έφερναν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους καταθέτες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.