ΚΥΠΡΟΣ

Συνδυασμό λύσεων εξετάζει η κυπριακή πολιτική ηγεσία

Συνδυασμό λύσεων εξετάζει η κυπριακή πολιτική ηγεσία

Βαρύ είναι το κλίμα στην Λευκωσία, όπου συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο. Αύριο το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο πήχης των προσδοκιών για βοήθεια από την Ρωσία έχει χαμηλώσει, καθώς δεν προέκυψε μέχρι το απόγευμα καμιά συμφωνία από τις επαφές στην Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος έχει αντιμετωπιστεί με αρκετή ψυχρότητα από την ρωσική ηγεσία εξαιτίας των κακών χειρισμών που αποδίδουν σε εκείνον και τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, που δεν ενημέρωσαν εγκαίρως την Ρωσία για την επιθετικότητα του Eurogroup εναντίον τους.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο στην Ρωσία με τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εξετάζει σήμερα την πρόταση των Κυπρίων και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ωστόσο δέκτης του εκνευρισμού των Ρώσων για την στάση των Ευρωπαίων εναντίον τους θα γίνει και ο κ. Μπαρόζο αύριο, ενώ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης γίνεται αναφορά για γνώση της Ρωσίας περί επιθετικής δράσης των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών σε βάρος τους.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναζητεί ξανά λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της τρόικας. Η προσπάθεια στρέφεται στο να βρεθεί η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει το συντομότερο και με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στην εγχώρια αγορά. Πάντως, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, η οποία πρόσθεσε ότι αργότερα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά, η οποία δείχνει να «βουλιάζει». Επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, η κατάσταση θα είναι απελπιστική. Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος στην Κύπρο θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε από χθες να είχε διοχετεύσει κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές.

«Δεν έχουμε ούτε ημέρες, ούτε βδομάδες. Μόνο ώρες. Το στοίχημα είναι να σώσουμε τον τόπο. Δεν θα είμαστε η καταραμένη γενιά των πολιτικών που θα καταστρέψουν τον τόπο, πρέπει και θα βρούμε τη λύση», ήταν η αγωνιώδης δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με την οποία δίνει το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης για την Κύπρο. «Δεν διανοούμαι ότι θα χαραμίσουμε την επόμενη γενιά. Θα βρούμε λύση, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μην βρούμε λύση», τόνισε, επισημαίνοντας η κυβέρνηση θα εργάζεται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για να επιτύχει τον στόχο.

Ο κ. Νεοφύτου ακόμη, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε, πως δεν υπάρχουν νέα από τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτικών της Κύπρου θέτει πάνω απ' όλα την πατρίδα. Για την επιστολή που έλαβε από τον πρώτο αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Ρωσικής Δούμας, Μιχαήλ Εμελιάνοφ, ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος προχώρησε και σε σχετικές δηλώσεις. Όπως ανακοινώθηκε από το Επιτελείο Λιλλήκα, μετά το πέρας της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε και γραπτώς τον κύπριο πρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις, στέλνοντας του επίσης αντίγραφα της επιστολής του κ. Εμελιάνοφ.

Η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Γ. Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας και Μόσχας, με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Η πρόταση Λιλλήκα, προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους 5 έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2,5 έως 3%, ετησίως, απόκτηση μετοχών ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου.

Σε αντάλλαγμα, η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρόταση προβλέπει, επιπλέον, την επένδυση από ρωσικά κεφάλαια σε ποσοστό 20 έως 30%, στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως σε αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Ναυτική βάση και μερίδιο στο αέριο ζητούν οι Ρώσοι