ΚΥΠΡΟΣ

ΕΕ: Η Κύπρος να υποβάλει νέες προτάσεις με εναλλακτικές λύσεις

ΕΕ: Η Κύπρος να υποβάλει νέες προτάσεις με εναλλακτικές λύσεις

Στις κυπριακές αρχές εναπόκειται να υποβάλουν νέες προτάσεις με εναλλακτικές λύσεις και εμείς είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε στη βάση της απόφασης του Γιουρογκρούπ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το Γιουρογκρούπ είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους μικρούς καταθέτες με πλήρη εγγύηση των 100.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία, με την οποία συμφώνησε, δεν συνιστά απειλή της ΕΚΤ, η οποία "κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο στο πλαίσιο της εντολής της" . "Η παροχή ρευστότητας μπορεί να δίνεται μόνο στις τράπεζες που είναι φερέγγυες", τόνισε και πρόσθεσε ότι, όταν μια τράπεζα βρίσκεται σε δυσκολία, θα πρέπει να υπάρχει μια προοπτική στο άμεσο μέλλον για ένα πρόγραμμα ανακεφαλοποίησης, ώστε αυτές οι τράπεζες να βρεθούν σε "ασφαλείς λιμένες".

Η ΕΚΤ δρα μέσα στα πλαίσια της εντολής της, είναι ανεξάρτητη και αυτή πρέπει να κρίνει αν μπορεί να συνεχίσει με την παροχή έκτακτης ρευστότητας, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ακόμη ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και αυτό να μην υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, η συνεισφορά της ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10 δισεκ. ευρώ για να μπορεί να αποπληρωθεί και τόνισε επίσης την ανάγκη για υγιή και αναδιαρθρωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωζώνης, το Γιουρογκρούπ συμφώνησε ότι το βάρος της προσπάθειας έπρεπε να το επιμεριστούν και εκείνοι που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο αλλά και οι μεγάλες καταθέσεις . Ο Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία με δίκαιη κατανομή των βαρών, τονίζοντας ότι σίγουρα υπάρχει συστημικός κίνδυνος από την Κύπρο και η ανησυχία των τελευταίων ημερών το απέδεξε, όπως είπε.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε ότι η Μόσχα έχει δώσει 2,5 δισεκ. ευρώ στην Κύπρο και τόνισε ότι υπήρξαν συζητήσεις με τους Ρώσους για την επιμήκυνση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου. Ωστόσο, όπως αποσαφήνισε, για το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετου δανείου αλλά και για περισσότερες επενδύσεις στις τράπεζες οι Ρώσοι είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε παρόμοιες κινήσεις. Κατέστησε πάντως σαφές ότι, ακόμη κι αν οι Ρώσοι έλεγαν ότι μπορούν να δανείσουν περισσότερα χρήματα, αυτό δεν θα ωφελούσε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ σημείωσε ακόμη ότι η εγγύηση των καταθέσεων είναι απόλυτη και δεν υπάρχει πρόθεση να θιγεί, καθώς είναι ευρωπαϊκή συμφωνία. Βέβαια, υποστήριξε ότι μια εφάπαξ εισφορά στην περίπτωση της Κύπρου είναι αναπόφευκτη, λαμβάνοντας την ιδιαίτερη κατάσταση της οικονομίας της χώρας. "Στην προσπάθεια εξισορρόπησης του πακέτου για ένα νέο μέλλον στην Κύπρο ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε μια συμβολή των καταθετών", δήλωσε ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απόφαση να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων.

Σύμφωνα ακόμη με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, η τραπεζική αργία και το όριο στις αναλήψεις δεν αποτελεί παραβίαση, είναι εντός των νομικών πλαισίων και επιτρέπεται όταν υπάρχει τραπεζική κρίση.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων