ΚΥΠΡΟΣ

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα καταθέσουν πρόταση νόμου για «κούρεμα» καταθέσεων

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα καταθέσουν πρόταση νόμου για «κούρεμα» καταθέσεων

Πρόταση -από κοινού ή χωριστά- για κάποιας μορφής «κούρεμα των καταθέσεων» ενδέχεται να καταθέσουν απόψε στην Βουλή τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη.

Η Ολομέλεια της Βουλής προγραμματίζεται να αρχίσει στις 20:00. Εξάλλου, ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας έγιναν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης.

Στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, βρίσκονται ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και στελέχη του λογιστικού οίκου KPMG που είχε ετοιμάσει μελέτη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με έξι υποστηρικτικά και δύο άλλα, που αφορούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ).