ΚΥΠΡΟΣ

Ώρα μηδέν για την Κύπρο - Χωρίς συμφωνία ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες

Ώρα μηδέν για την Κύπρο - Χωρίς συμφωνία ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες

Νύχτα για γερά νεύρα στην Κύπρο.

Ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα το βράδυ, καθώς λόγω της επιμονής του ΔΝΤ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο κούρεμα των καταθέσεων της τράπεζας Κύπρου.

H εμπλοκή με την τρόικα, οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η Βελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Οι συνεχείς αλλαγές στις απαιτήσεις των Τροικανών επέφεραν εκνευρισμό στην Κυβέρνηση. Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης δεν άντεξε και είπε στην Βελκουλέσκου: "Δε μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου".

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η τρόικα αποχώρησε από το προεδρικό, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης συνέχιζε ως τις πρώτες πρωινές ώρες τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ κλήθηκαν και οι τραπεζίτες.

Τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απεργία την Τρίτη, εάν οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν διαφυλάσσουν τις θέσεις εργασίας και τα ταμεία προνοίας, άφησαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία από τα Γραφεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ), στο Προεδρικό μέγαρο και τέλος στη Βουλή, κάνοντας στάση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στις 19:00 το Eurogroup

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Διαβάστε επίσης:

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Απειλεί με χρεοκοπία την Κύπρο ο Σόιμπλε