ΚΥΠΡΟΣ

ΔΗΣΥ:Το μνημόνιο ήταν δίλημμα - ΑΚΕΛ:Καταστροφικές οι συνέπειες

ΔΗΣΥ:Το μνημόνιο ήταν δίλημμα - ΑΚΕΛ:Καταστροφικές οι συνέπειες

«Το μνημόνιο δεν ήταν επιλογή, αλλά δίλημμα», που τέθηκε τόσο στην προηγούμενη όσο και στην παρούσα κυβέρνηση, μεταξύ οδυνηρότατων μέτρων και άτακτης χρεοκοπίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δεν θα δημιουργήσουμε, πρόσθεσε ο κύριος Νεοφύτου, μεγάλες προσδοκίες και θα λέμε την αλήθεια στο λαό. Έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι ο λαός έχει τις δυνάμεις να ξεπεράσει τις δυσκολίες και ζήτησε ενότητα, ώστε «όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε την οικονομία του τόπου».

Ο ΔΗΣΥ γνώριζε την κατάσταση στην οικονομία, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης διεκδικούσε την προεδρία της Δημοκρατίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος είχε επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε στην επόμενη μια βόμβα στα χέρια της, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «έδωσε σωρεία υποσχέσεων, προεκλογικά και μετεκλογικά».

Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωνε ότι οι φίλοι του θα τον βοηθήσουν να διορθώσει τις στρεβλώσεις του μνημονίου. Αντ' αυτού, είπε, είδαμε εκβιαστικά διλλήματα και λήψη καταστροφικών αποφάσεων για τον τόπο.

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να αποστείλει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις το τελικό κείμενο του μνημονίου, όπως αυτό συμφωνήθηκε με την τρόικα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης. «Αφού το πάρουμε στα χέρια μας θα το μελετήσουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε και επί των επιμέρους πτυχών που έχουν συμπεριληφθεί ως καινούργια στοιχεία», πρόσθεσε.

Την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή του μνημονίου και των όρων της τρόικας, επαναφέρει ο Γιώργος Λιλλήκας. Όπως υποστηρίζει «οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικής εξάρτησης του κράτους μας από την τρόικα και κοινωνικής εξαθλίωσης».

Για «μεγάλα σφάλματα και εγκληματικά λάθη», τα οποία έφεραν την κυπριακή οικονομία σε αυτή την κατάσταση αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, Γλαύκος Χατζηπέτρου. Μετά από συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Χατζηπέτρου τόνισε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Πρόσθεσε, ότι μέχρι τώρα τους έχουν γίνει σωρευτικές περικοπές, οι οποίες αγγίζουν σε ποσοστό το 35% του μισθού τους, ενώ όπως είπε, αν προστεθεί το 3%, που θα ισχύει από την πρώτη του 2014 τότε πρόκειται για περικοπές του 38%.