ΚΥΠΡΟΣ

ΕΔΕΚ: Εθνικό Φόρουμ για πρόταση εξόδου από το μνημόνιο

ΕΔΕΚ: Εθνικό Φόρουμ για πρόταση εξόδου από το μνημόνιο

Στη δημιουργία του Εθνικού Φόρουμ για διαμόρφωση πρότασης εξόδου από το μνημόνιο προβαίνει το ΚΣ ΕΔΕΚ, δηλώνοντας ως ύψιστή του υποχρέωση την ανάληψη της πρωτοβουλίας "αυτής της ιστορικής προσπάθειας", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου.

Η ΕΔΕΚ θα επιδιώξει τη συμμετοχή εγνωσμένου κύρους επιστημόνων, αλλά και φορέων και οργανώσεων στο Φόρουμ, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ομήρου, καλώντας όλους σε ενότητα και ομοψυχία για την εθνική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση και για τη διάνοιξη ενός καινούργιου δρόμου "προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον".

"Με την ολοκλήρωση της υποβολής των προτάσεων από τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "θα προχωρήσουμε, εντός του ερχομένου Μαΐου, στη δεύτερη φάση της όλης διαδικασίας", που "θα περιλαμβάνει μια σειρά από συζητήσεις, σεμινάρια, λειτουργία ομάδων εργασίας και δημόσιο διάλογο, με στόχο την αξιολόγηση και επεξεργασία όλων των απόψεων που θα κατατεθούν".

"Στόχος", πρόσθεσε, "είναι, με το πέρας της διαδικασίας αυτής, να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε και την τελική πρόταση της ΕΔΕΚ αναφορικά με την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο".

"Η κατάληξη αυτής της διαδικασίας", όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "τοποθετείται εντός του προσεχούς Ιουνίου".

"Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και τον τόπο, με συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, με αγωνία και βαθειά συνειδητοποίηση των φοβερών κινδύνων για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, τόσο σε σχέση με την οικονομική μας επιβίωση και την κοινωνική συνοχή, όσο και σε σχέση με τις ορατές απειλές για το εθνικό μας θέμα", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "απευθύνομαι σήμερα στον κυπριακό Ελληνισμό".

"Τραγικές ανεπάρκειες, ασυγχώρητες καθυστερήσεις, ανεπίτρεπτοι δισταγμοί της προηγούμενης Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με απερίσκεπτες ενέργειες των δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών της Κύπρου", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας".

"Η αμήχανη, απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της κρίσης από τη σημερινή Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την ανεπίτρεπτη, αδίστακτη και εκβιαστική συμπεριφορά των ισχυρών ταγών της ΕΕ και της ευρωζώνης οδήγησε την Κύπρο σε οικονομικό αδιέξοδο και ορατούς κινδύνους για το μέλλον του λαού μας", συνέχισε ο κ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι "η άνευ προηγουμένου απόφαση για άμεση συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και για χρησιμοποίηση των καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγάλων κυπριακών Τραπεζών οδήγησε ουσιαστικά στην αφαίρεση σημαντικότατης ρευστότητας από την αγορά και παρέλυσε την πραγματική οικονομία", ενώ, "παράλληλα, η Τρόικα στο δημοσιονομικό μέρος εφάρμοσε την κλασσική υφεσιογενή συνταγή της με αποκοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και επιβολή αυξημένων φορολογιών".

"Αναμένεται", πρόσθεσε, "ότι η Κύπρος θα είναι αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα υψηλά ποσοστά ύφεσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας και συρρίκνωσης της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητα επίτευξης των στόχων του προγράμματος".

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "στο τελικό κείμενο του μνημονίου γίνεται ξεκάθαρη αναφορά ότι η κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη, στην περίπτωση κατά την οποία οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν, να λάβει τέτοια μέτρα, ώστε να ικανοποιούνται οι δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας".

"Ως εκ τούτου", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "η ανάγκη για λήψη νέων μέτρων, κυρίως όσον αφορά τις περικοπές και φορολογίες, θα βυθίσει περαιτέρω στην ύφεση την κυπριακή οικονομία και θα την οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο με αμφίβολη την πιθανότητα εξόδου από την κρίση".

"Παράλληλα", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, "το Μνημόνιο υποθηκεύει τόσο την οικονομική όσο και την κρατική κυριαρχία της Κύπρου, επιβάλλει υποχρέωση εκποίησης κρατικής περιουσίας, οργανισμών Δημοσίου Δικαίου ενώ θέτει περιορισμούς στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας".

"Η ΕΔΕΚ", είπε ο κ. Ομήρου, "πιστεύει πως η άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας είναι η διαχείριση των άμεσων αρνητικών συνεπειών της απόφασης του Γιούρογκρουπ, η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος με αποκατάσταση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής βάσης και η όσον το δυνατόν γρηγορότερη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα και κοινωνικής προστασίας".

"Παράλληλα, όμως, πιστεύουμε πως θα πρέπει ο πρωταρχικός στρατηγικός μας στόχος να είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για διαχείριση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται και απεμπλοκή από το μνημόνιο και την Τρόικα το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου", όπως δήλωσε ο κ. Ομήρου, "να μπορέσει η πατρίδα μας να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για επάνοδο στην ομαλότητα".

"Η οικονομία μας", συνέχισε, "απαιτεί σημαντικές θεσμικές αλλαγές και θα επιμένουμε σε διαρθρωτικά μέτρα, που σκοπό έχουν τη διόρθωση των χρόνιων στρεβλώσεων".

"Θέλουμε να τονίσουμε", είπε ο Πρόεδρος του κόμματος, "πως για την ΕΔΕΚ στόχος είναι η απεμπλοκή από την Τρόικα και όχι η έξοδος από την ευρωζώνη, όμως", πρόσθεσε, "λαμβάνοντας υπόψη τα τρομερά διλλήματα που αντιμετωπίσαμε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, θα πρέπει να εξετάσουμε και όλες τις πιθανές πτυχές, όπως η νομισματική, η πολιτική, η νομική και η χρηματοοικονομική ακόμα και μιας τέτοιας εξέλιξης".

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Η ΕΔΕΚ, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, θεωρεί πως "η μελέτη όλων των πιο πάνω θεμάτων και η λήψη των σχετικών αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της πατρίδας μας και δεν μπορεί παρά να επιχειρηθούν με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα και αξιοπιστία".

"Σε αυτήν τη διαδικασία", πρόσθεσε, "είναι θεμιτό και επιβαλλόμενο να αξιοποιηθεί όλη η γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία που μπορεί η πατρίδα μας να αντλήσει τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου".