ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος:Αρχίζει αύριο η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12

Κύπρος:Αρχίζει αύριο η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12

Αρχίζει αύριο η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble, η οποία όπως εκτιμάται θα διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, στο τεμάχιο 12 «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι σκοπός της γεώτρησης είναι η διακρίβωση του μεγέθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κοιτασμάτων.

Για τον Δεύτερο Γύρο Αδειοδότησης σημείωσε ότι υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις από 15 εταιρείες-κοινοπραξίες για εννέα ερευνητικά τεμάχια και χορηγήθηκαν τρεις άδειες έρευνας στην κοινοπραξία Eni/Kogas για τα τεμάχια 2, 3 και 9 και δύο στην εταιρεία Total για τα τεμάχια 10 και 11. Τον Μάιο, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την απόρριψη όλων των προτάσεων που δεν πληρούσαν τους όρους συμμετοχής και στις υπόλοιπες αιτήσεις δόθηκε παράταση έως τις 2 Δεκεμβρίου 2013. Αναλύοντας τον Οδικό Χάρτη για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε τα εξής ορόσημα:

- Μνημόνιο Συναντίληψης και Συμφωνία για το Έργο του τερματικού υγροποίησης με τη Noble Energy. Διαπραγματεύσεις και υπογραφή της Συμφωνίας για το Έργο το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

- Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Noble Energy για το τεμάχιο 12. Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014. Η γεώτρηση Α-2, η οποία ξεκινά αύριο, είναι μέρος της όλης διαδικασίας αξιολόγησης.

- Συμφωνίες πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Heads of Agreement[s]) αφορούν μακροχρόνια συμβόλαια, τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του 2014.

- Τελική Επενδυτική Απόφαση για το τερματικό υγροποίησης, το τρίτο τρίμηνο του 2015.

- Έλευση στην Κύπρο των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, το τρίτο τρίμηνο του 2018.

- Πρώτες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, το τρίτο τρίμηνο του 2019.

- Δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων από τα υπόλοιπα τεμάχια. Πρώτες ενδείξεις εντός του 2014.

Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται τώρα είναι η λήψη απόφασης για το εμπορικό και ιδιοκτησιακό μοντέλο, το οποίο θα διέπει τη μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου, καθώς και ο προγραμματισμός για την πρόσληψη συμβούλων που θα πλαισιώνουν τον τομέα υδρογονανθράκων, με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε νομικά, οικονομικά, τεχνικά και εμπορικά θέματα.