ΚΥΠΡΟΣ

Νεοφύτου: Η οικονομική συγκυρία δεν είναι ευκαιρία επιβολής λύσεων

Νεοφύτου: Η οικονομική συγκυρία δεν είναι ευκαιρία επιβολής λύσεων

Τα οικονομικά προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου δεν πρέπει να εκληφθούν ως δήθεν ευκαιρία για επιβολή λύσεων που δεν θα είναι εθνικά δίκαιες και βιώσιμες, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στη Λευκωσία.

Ο κ. Νεοφύτου έστειλε μήνυμα προς τον διεθνή παράγοντα, λέγοντας ότι η Κύπρος θα εργαστεί με καλή θέληση για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο, είπε, «ήταν και παραμένει προτεραιότητα».

«Οι άρρηκτες σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας όχι μόνο πρέπει να συνεχίσουν, αλλά και να ενισχυθούν», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι είναι η μοίρα του Ελληνισμού να μοιράζεται τις ίδιες τραγικές οικονομικές συνθήκες, πέρα από τα κοινά διαχρονικά εθνικά προβλήματα. Είπε ότι αν δεν ξεπεραστεί η κρίση, οι οικονομικές συνθήκες αποδυναμώνουν και τις προσπάθειες για εθνική κυριαρχία και επίτευξη των εθνικών στόχων. Θέλουμε μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα και Κύπρο, «για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση προς προάσπιση των εθνικών συμφερόντων», πρόσθεσε. Ανέφερε, εξάλλου, ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι «ευλογία» και ένα «ισχυρό οικονομικό, ενεργειακό και γεωστρατηγικό όπλο», πρόσθεσε όμως ότι το κάθε όπλο εμπερικλείει και πιθανούς κινδύνους. «Πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά και όχι να είναι εργαλείο για να γίνουμε αυτόχειρες», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Πρέσβης Παπαϊωάννου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Αθήνας να διατηρηθούν οι σχέσεις συνεργασίας και συντονισμού με τη Λευκωσία, και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα που διακρίνει την περιοχή κατά την περίοδο αυτή, ο συντονισμός και η συνεργασία καθίστανται ακόμη πιο επιβεβλημένοι, είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ πρόσθεσε ότι ο συντονισμός αφορά και το εθνικό θέμα. Συμπλήρωσε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Αυτό το στοιχείο, κατέληξε, είναι σημαντικό για τη συνεργασία των δύο χωρών με τους εταίρους τους και ανοίγει προοπτικές σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ