ΚΥΠΡΟΣ

Υπ. Άμυνας Κύπρου: Η κυριαρχία δεν ξεπουλιέται

Υπ. Άμυνας Κύπρου: Η κυριαρχία δεν ξεπουλιέται

Το Κυπριακό "ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα μας", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας ότι "η κυριαρχία δεν ξεπουλιέται σε διαπραγματευτικές τράπεζες, η κρατική μας υπόσταση παραμένει αλώβητη και ακεραία, και κανένας εκβιασμός δεν θα είναι ποτέ τόσο ισχυρός, ώστε να μας εξωθήσει να αποδεχθούμε μια αναξιοπρεπή και εύθραυστη λύση".

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, στην εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου είπε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει, μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο, σε πνεύμα συλλογικότητας, τη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής" ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών.

"Μέσα από κατάλληλη προετοιμασία σε χρόνο που θα συμφωνηθεί και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του διαλόγου, δεσμευόμαστε για επανέναρξη συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης, η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του λαού μας, θα οδηγήσει σε πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και τα ειδεχθή εγκλήματα του εποικισμού, και θα αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, χωρίς εκβιασμούς και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα", είπε.

Ο κ. Φωτίου, αφού αναφέρθηκε στο πραξικόπημα και την εισβολή, είπε ότι "η συνεχιζόμενη κατοχή, η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο νησί μας και τα συρματοπλέγματα του διαχωρισμού, δεν έχουν θέση στο χάρτη της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος ανήκει δικαιωματικά, ως πλήρες και ισότιμο μέλος, και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς που η ΕΕ θέσπισε και υπηρετεί καθημερινά, μέσα από τις αποφάσεις και τις διακηρύξεις των διατεταγμένων οργάνων της".

"Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα. Δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη, η μόνη διχοτομημένη και ημικατεχόμενη χώρα της Ευρώπης. Ο λαός μας δεν ζητά και δεν αναμένει από τον ΟΗΕ και από την ΕΕ τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από ό,τι δικαιούνται και απολαμβάνουν σήμερα, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες", είπε.

Ανέφερε ότι, "με όραμα και στόχους, εργαζόμαστε συλλογικά με προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, για λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος".

"Οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Η οικονομία μας έχει οδηγηθεί στην μεγαλύτερη κρίση μετά την καταστροφή του 1974. Αυτή είναι η διπλή πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Οφείλουμε συνεπώς, σήμερα, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να βρούμε το σθένος και να λάβουμε τολμηρές και σωστές αποφάσεις", είπε.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι "οι οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος μας σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς γεωστρατηγικές ζυμώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν θα επιτρέψουμε να σταθούν αιτία αποπροσανατολισμού από τις δίκαιες αξιώσεις μας".

"Θα διαψευστούν όσοι ελπίζουν σε εκπτώσεις στην ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θα διαψευστούν όσοι ήθελαν τον περήφανο κυπριακό Ελληνισμό να ξεπουλά τον ενεργειακό του πλούτο, ως αντάλλαγμα αυτονόητων υποχωρήσεων από πλευράς Τουρκίας", σημείωσε.

Τόνισε παράλληλα ότι "η κυριαρχία δεν ξεπουλιέται σε διαπραγματευτικές τράπεζες, η κρατική μας υπόσταση παραμένει αλώβητη και ακεραία, και κανένας εκβιασμός δεν θα είναι ποτέ τόσο ισχυρός, ώστε να μας εξωθήσει να αποδεχθούμε μια αναξιοπρεπή και εύθραυστη λύση".

"Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την πατρίδα και τα συμφέροντα της, απαιτούν συλλογικότητα, ενότητα και σκληρή δουλειά. Κανενός οι ώμοι δεν είναι αρκετά ισχυροί, για να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης αυτών των σοβαρών προκλήσεων που η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει. Οι στιγμές που περνά ο κυπριακός Ελληνισμός είναι τόσο δύσκολές, που απαγορεύουν την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό, ενώ την ίδια ώρα απαιτούν υπευθυνότητα, ενότητα και συλλογική δράση", είπε καταλήγοντας στον επιμνημόσυνο λόγο του.

ΠΗΓΗ: icyprus