ΚΥΠΡΟΣ

ΑΚΕΛ και ΑΗΚ αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση

ΑΚΕΛ και ΑΗΚ αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) επανέλαβαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Χαράλαμπος Τσουρής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Κυπριανού όσο και ο κ. Τσουρής επεσήμαναν ότι δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΗΚ διότι από τη μία λαμβάνει μέρος σε έκτακτα σχέδια ασφάλειας του τόπου και από την άλλη τυχόν ιδιωτικοποίηση θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι, "μέσα στα πλαίσια των συχνών επισκέψεων που έχουμε σε ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά ιδιαίτερα στην ΑΗΚ, πραγματοποιήσαμε και σήμερα αυτήν την επίσκεψη, η οποία είχε ένα διπλό στόχο, από τη μια να ενημερωθούμε από την Αρχή για τον προγραμματισμό που υπάρχει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος μας, και από την άλλη να διαβιβάσουμε κάποιες δικές μας θέσεις και απόψεις".

"Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μία φορά ότι το ΑΚΕΛ θα αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, και μάλιστα των κερδοφόρων, και για λόγους ευνόητους. Θέλω να το ξεκαθαρίσω, οι οργανισμοί αυτού έχουν τεράστια σημασία για την εθνική ασφάλεια του τόπου", είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "η ΑΗΚ συμμετέχει σε έκτακτα σχέδια δράσης που αφορούν την ασφάλεια, και θέλω να υπενθυμίσω ότι, αν δεν ήταν η ΑΗΚ όταν συνέβη το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, το κυπριακό κράτος θα ήταν αιχμάλωτο στα χέρια του όποιου ιδιώτη ενδεχομένως να ήταν τότε ιδιοκτήτης αναφορικά με την προσπάθεια ανάκαμψης, και μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατάφερε τότε ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να τα ξεπεράσει, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στην κυπριακή κοινωνία".

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης "σημαντικό το γεγονός ότι αυτοί οι οργανισμοί έχουν στηρίξει διαχρονικά το κράτος με χορηγίες που παρέχουν σε αυτό, και ένας ιδιώτης ουδέποτε θα λειτουργούσε με αυτόν το συγκεκριμένο τρόπο".

"Είναι και δική μας άποψη ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να εκσυγχρονιστεί η σχετική νομοθεσία, να παραχωρηθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα διοικητικά συμβούλια, έτσι ώστε να μπορούν πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά να λαμβάνουν αποφάσεις, και βέβαια έχει τεράστια σημασία να εξασφαλιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διορίζονται τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, δηλαδή να παρέχουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι αντικειμενικοί και συμμετέχουν στα συμβούλια για να προσφέρουν υπηρεσίες, και όχι για να απολαύουν τα οποιαδήποτε οφέλη. Να έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, ικανότητες και διάθεση να προσφέρουν", είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "συζητήσαμε και άλλα ζητήματα με τους ημικρατικούς οργανισμούς", προσθέτοντας ότι "επιχειρείται να καλλιεργηθεί μια ψευδής εντύπωση στην κοινωνία ότι με την ιδιωτικοποίηση αυτομάτως θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος".

"Κάθε άλλο παρά έτσι είναι τα πράγματα. Απλώς θα υπενθυμίσω την περίπτωση της Βουλγαρίας. Μόλις ιδιωτικοποιήθηκε ο κρατικός οργανισμός, αυξήθηκε το κόστος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος 100%, με αποτέλεσμα να γίνουν εκείνες οι μεγάλες διαδηλώσεις και να υποχρεωθεί σε παραίτηση η Κυβέρνηση. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά", είπε.

Δήλωσε ότι, "εάν δεν μειωθεί η τιμή του καυσίμου, της πρώτης ύλης δηλαδή, δεν μπορεί να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος".

Είπε, επίσης, ότι έχει ακούσει "με ικανοποίηση ότι ο οργανισμός σχεδιάζει σειρά από πακέτα τα οποία θα στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν πελάτες του οργανισμού, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μεγάλη κατανάλωση, βιομηχανικές μονάδες", προσθέτοντας ότι "ήδη έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση".

"Εμείς, ως ΑΚΕΛ, θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια του οργανισμού που στοχεύει στο να στηρίξει τις βιομηχανίες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε εξαγωγές και σε ανάπτυξη της οικονομίας. Ελπίζω και εύχομαι η ΡΑΕΚ να δει όλα αυτά τα ζητήματα μέσα σε ανοικτό πνεύμα και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και να βοηθήσει αυτήν την προσπάθεια", είπε.