ΚΥΠΡΟΣ

Η αμερικανική Third Point θέλει να εξαγοράσει την Ελληνική Τράπεζα

Η αμερικανική Third Point θέλει να εξαγοράσει την Ελληνική Τράπεζα

Μήλον της Έριδος έχει γίνει η Ελληνική Τράπεζα, εξαιτίας της μη κάλυψης της έκδοσης νέου κεφαλαίου κατά περίπου €40 εκατ.

Το δηλωμένο ενδιαφέρον του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Third Point στην Ελληνική Τράπεζα για απόκτηση κατ’ ελάχιστον μετοχικού κεφαλαίου της νέας έκδοσης αξίας €60 εκατ. έως και το σύνολο της έκδοσης των €168 εκατ., που συνεπάγεται έως και πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, προκαλεί πανικό στους υφιστάμενους μετόχους.

Σύμφωνα με πηγές του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» χθες μετέβη στην Κεντρική Τράπεζα η ανώτατη ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που τίθενται ενώπιον της και να θέσει το αίτημα, όπως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας που αφορά το 2015 μετατεθεί σε κατοπινό στάδιο. Το όλο θέμα, καθώς επίσης και το αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας για παράταση, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα διεξοδικά σε συνάντηση της ηγεσίας της Ελληνικής με τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην Κεντρική Τράπεζα μετέβησαν και εκπρόσωποι του αμερικανικού επενδυτικού οίκου Third Point για να καταθέσουν το σοβαρό ενδιαφέρον που έχουν για την απόκτηση της κυριότητας του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος μέσω του νεοσύστατου ταμείου του, Third Point Hellenic Recovery Fund, προχώρησε στην απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €60 εκατ. στην Energean Oil & Gas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Μέσω αυτού του ταμείου, όπως έγινε γνωστό από τον οίκο ότι στοχεύει σε επένδυση στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πλέον δεν τίθεται θέμα μετατροπής των ομολόγων, διότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εν μέρει, αλλά θα έπρεπε να γίνει στο σύνολό τους, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, αφού δεν αποδέχθηκαν όλοι οι ομολογιούχοι.

Ανάμεσα σε αυτούς, όπως πληροφορούμαστε, περιλαμβάνεται και ο νέος ιδιοκτήτης των €24 εκατ. ομολόγων που κατείχε το Ταμείο Προνοίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας έκλεισε με διπλό limit up στα €0,057.