ΚΥΠΡΟΣ

Τι ζητούν όσοι έχουν ακίνητα στα Κατεχόμενα

Τι ζητούν όσοι έχουν ακίνητα στα Κατεχόμενα

Κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα για να μην προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, όπως το πάγωμα των οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες από 2 ως και 5 χρόνια και αποζημίωση με διαθέσιμα μετρητά ή μετοχές της Εθνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, προτείνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας συνδέσμων ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας κατέστησαν σαφές ότι όσοι προσφεύγουν στην Επιτροπή δεν είναι προδότες, αλλά ασκούν το δικαίωμα τους να χειριστούν την ατομική περιουσία τους όπως αυτοί κρίνουν.

Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι αναμένουν, παρά το σκέλος της πρότασής τους που αφορά στα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, να υπάρξει ούτως ή άλλως αποκατάσταση της παραβίασης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της εκ μέρους της ομάδας ο Γραμματέας της Επιτροπής Ιδιοκτητών γης της κατεχόμενης Ακανθούς Πανίκος Παναγίδης αναφέρθηκε σε διαχρονική «σύγχυση μεταξύ της υποχρέωσης της πολιτείας να στεγάσει τους πρόσφυγες και της ανάγκης για αποζημίωση των ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών για απώλεια χρήσης».

Εξέφρασε τη θέση ότι «η στέγαση των προσφύγων έπρεπε να ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της πολιτείας, που αποτελεί και συνταγματική της υποχρέωση, ενώ το περιουσιακό, αφού πηγάζει καθαρά από την απώλεια χρήσης των κατεχομένων περιουσιών έπρεπε να θεωρηθεί ως θέμα αποζημίωσης όπως και στις περιπτώσεις γεωργικών ή άλλων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, «οι συνεχείς ερασιτεχνικοί χειρισμοί των εκάστοτε κυβερνήσεων οδήγησαν, ιδιαίτερα με την τρέχουσα οικονομική κρίση, πολλούς πρόσφυγες, εν τη απόγνωσή τους, στο να καταφύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, με πολύ δυσμενείς και επικίνδυνες επιπτώσεις στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού».