ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο η κινεζική φρεγάτα Yancheng

Στην Κύπρο η κινεζική φρεγάτα Yancheng

Στην Κύπρο καταπλέει αύριο η κινεζική φρεγάτα Yancheng, η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επικίνδυνων χημικών υλικών από τη Συρία, υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας.

Το πράσινο φως για τον κατάπλου της κινεζικής φρεγάτας έδωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου στον Κινέζο Πρέσβη στην Κύπρο Λιού Ξινσένκ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο ΥΠΑΜ, σήμερα το πρωί.

"Η συνάντηση διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Κινέζου πρέσβη, προκειμένου να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων προς τη φρεγάτα Yancheng του κινέζικου πολεμικού ναυτικού, η οποία συμμετέχει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επικίνδυνων χημικών υλικών από τη Συρία, υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας. Η εν λόγω φρεγάτα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λεμεσού αύριο", αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΑΜ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Κινέζο πρέσβη για την απόφαση της Κυβέρνησης να στηρίξει την επιχείρηση του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για τη μεταφορά και καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Κυβέρνηση θα παρέχει διευκολύνσεις στο κινεζικό ναυτικό".

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ο κ. Φωτίου "επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν θα επιτραπεί ο ελλιμενισμός πλοίων με χημικά στα λιμάνια της, αλλά ούτε μεταφορά ή και καταστροφή τους εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου".

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι η πρώτη φορά που πλοίο του κινέζικου πολεμικού ναυτικού επισκέπτεται την Κύπρο και ότι ο κ. Φωτίου προτίθεται να επισκεφθεί τη φρεγάτα, μαζί με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μετά από σχετική πρόσκληση του.