ΚΥΠΡΟΣ

Γέμισαν «νονούς» οι φυλακές Κύπρου

Γέμισαν «νονούς» οι  φυλακές Κύπρου

"Είμαστε έτοιμοι για δραστικά μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές", δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, κάνοντας λόγο για "σαθρό σύστημα που συντηρείτο για χρόνια".

Υπάρχει θέμα διεύθυνσης στις Κεντρικές Φυλακές, ανέφερε ξεκάθαρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, λέγοντας ότι μόνο το 2012 έγιναν 35 απόπειρες αυτοκτονίας, εκ των οποίων οι περισσότερες δεν έχουν καταγραφεί.

Κληθείς στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής να ενημερώσει για την κατάσταση στις φυλακές η οποία έχει εκτροχιαστεί, ο Ιωνάς Νικολάου μίλησε για σαθρό σύστημα που συντηρείτο για χρόνια και επιδεινώθηκε. Δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει με δραστικά μέτρα τόσο για το θέμα των αυτοκτονιών αλλά και για ζητήματα διαφθοράς και απειθαρχίας, που στόχο θα έχουν και την πρόληψη αλλά και την αποτροπή στο μέλλον παρόμοιων φαινομένων που δεν έβλεπαν καν το φως της δημοσιότητας.

Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις διαφθοράς στις φυλακές, κατοχή κινητών τηλεφώνων που ακριβοπληρώνουν οι κρατούμενοι, βιασμούς, αλλά και αυτοτραυματισμούς που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να έχουν παταχθεί με μέτρα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι βρέθηκε αίτηση του Ρουμάνου που έχει κακοποιηθεί στις φυλακές, κατά την οποία ζητούσε να αλλάξει πτέρυγα. Είναι ξεκάθαρο τόνισε ότι υπήρξαν περιπτώσεις συγκάλυψης.

Αναφερόμενος στη χθεσινή παρέμβαση της ΜΜΑΔ στις κεντρικές φυλακές ο κ. Νικολάου είπε ότι υπήρχε εξέγερση 100 ατόμων κυρίων αλλοδαπών και έπρεπε να τύχει διαχείρισης, αφού οι δεσμοφύλακες αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν.

Ήδη από χθες λαμβάνονται μέτρα είπε ο υπουργός με τις μετακινήσεις κρατουμένων για τους οποίους δεν υπήρχε σωστός διαχωρισμός. Ισοβίτες και βαρυποινίτες είπε, βρίσκονταν στο ίδιο κελί με κατάδικους για ελαφρά αδικήματα, υπάρχουν είπε κατεστημένα που δημιουργούνται μεταξύ τους και πρέπει να σπάσουν.