ΚΥΠΡΟΣ

Κύπριος ΥΠΕΞ: Πιθανό πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών πολιτών

Κύπριος ΥΠΕΞ: Πιθανό πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών πολιτών

Σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κεντρικής Τράπεζας και της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών για εξέταση περιπτώσεων πιθανού παγώματος περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών στην Κύπρο.

Η εξέταση έγινε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάγωμα των κεφαλαίων 18 πολιτών από τη χώρα αυτή, οι οποίοι, θεωρούνται ύποπτοι για υπεξαίρεση κρατικής περιουσίας.

Δεν έχουν ανακοινωθεί αποφάσεις, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι «ενδεχομένως να υπάρχουν μία ή δύο περιπτώσεις ατόμων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, οι οποίες να αφορούν την Κύπρο».

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει από την εξέταση των λεπτομερειών των δύο περιπτώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πάντως ότι, αν όντως υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, η Κύπρος θα πρέπει να συμμορφωθεί προς την ευρωπαϊκή απόφαση. Παράλληλα υπέδειξε ότι εφαρμογή οποιασδήποτε απόφασης για πάγωμα κεφαλαίου συνεπάγεται κάποιες δικαστικές διαδικασίες.

Σε ότι αφορά το γενικότερο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης, επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας, για διπλωματική επίλυση της κρίσης. Η ουκρανική κρίση προκαλεί ευρύτερες ανησυχίες στη Λευκωσία, γιατί ενδεχομένως να αποβεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την οικονομία σε μια περίοδο προσπαθειών για ανάκαμψη.

Οι ανησυχίες προκύπτουν από το ενδεχόμενο, η κρίση να επηρεάσει την κάθοδο τουριστών τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, δύο αναδυόμενες αγορές που αποστέλλουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού και Επιμελητηρίου δήλωσε ότι θα ήταν καταστροφική η αναστροφή του τουριστικού κύματος από τις δύο αυτές χώρες, όχι μόνο λόγω αριθμών αλλά και του γεγονότος ότι οι Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες ανήκουν στην κατηγορία των τουριστών που ξοδεύουν πολλά χρήματα στις διακοπές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών «πάση θυσία»