ΚΥΠΡΟΣ

Στους 15 μήνες η στρατιωτική θητεία στην Κύπρο

Στους 15 μήνες η στρατιωτική θητεία στην Κύπρο

Σε δύο δόσεις θα πραγματοποιηθεί η μείωση της στρατιωτικής θητείας από το Υπουργείο Άμυνας. Εάν τελικά εγκριθεί η πρόταση που ετοιμάστηκε από το ΓΕΕΦ και το ΥΠΑΜ, αρχικά η θητεία θα είναι 18 μήνες και ακολούθως θα μειωθεί στους 15 μήνες.

Στη σχετική μελέτη αναφέρεται η μεταβατική περίοδος που πρέπει να παρέλθει προκειμένου αφενός να επιτευχθεί η μείωση στους 18 και στη συνέχεια στους 15 μήνες.

Σημειώνεται ότι «κλείδωσε» κατόπιν συνεννόησης των Υπουργείων Άμυνας και Παιδείας το χρονικό διάστημα της στρατιωτικής θητείας. Αν και υπήρχαν σκέψεις για 14μηνη θητεία, τελικά κρίθηκε ορθότερο να καθοριστεί στους 15 μήνες, καθώς συμφωνήθηκε να γίνουν και οι απαιτούμενες ρυθμίσεις από τα κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να αρχίζουν τα μαθήματα τον Οκτώβριο και όχι τον Σεπτέμβριο που ισχύει σήμερα, για να συμβαδίζει με τον χρόνο απόλυσης των εθνοφρουρών. Δηλαδή, όταν θα υπηρετούν 15μηνη θητεία θα απολύονται τον Οκτώβριο και απευθείας θα συνεχίζουν τις σπουδές τους.

«Θα παραμείνει αξιόμαχη η Ε.Φ.»

Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επανέλαβε ότι ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου ήταν η αναδιοργάνωση της ΕΦ και μέσα από αυτήν να φανεί αν είναι εφικτή η μείωση. «Είναι παράλληλοι οι δρόμοι της υλοποίησης της αναδιοργάνωσης και της μείωσης», τόνισε ο κ. Φωτίου, ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστεί το αξιόμαχο της ΕΦ. Ο Υπουργός εξέφρασε επίσης την άποψη πως το ιδανικό είναι η θητεία να φτάσει τους 15 μήνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, στην ερχόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου (αναμένεται να γίνει αύριο) θα ενημερώσει εκτενώς το Σώμα για την πρόταση που έγινε σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ για αναδιοργάνωση και για μείωση της θητείας.

πηγη ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ