ΚΥΠΡΟΣ

Τέλη Σεπτεμβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη - Μπάιντεν

Τέλη Σεπτεμβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη - Μπάιντεν

Στο διάστημα, μεταξύ 22 και 29 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο συζητούνται οι λεπτομέρειες για τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Είπε, επίσης, ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Θέση των Αμερικανών είναι ότι η Τουρκία θα έχει κόστος, αν δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού και δεν αποδείξει με συγκεκριμένες ενέργειες ότι στηρίζει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι συνέχιση της αρνητικής στάσης της Τουρκίας θα είχε επιπτώσεις σε θέματα συνεργασίας στην περιοχή, στην ευρωπαϊκή της προοπτική και στην εξωτερική της πολιτική.

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι διαπίστωσή του είναι πως η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία που θα έχουν, αφού θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα δώσουν το μήνυμα ελπίδας ότι αυτή τη φορά μπορεί να υπάρξει λύση.

Τόνισε, επίσης, ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί λύση του κυπριακού.

Διαβάστε επίσης;

Συνάντηση Αναστασιάδη- Ντράγκι