ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριανού : Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Κυπριανού : Κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, χθες (11/11/2014) και σήμερα (12/11/2014), στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό χαρακτηρίζονται από μια αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Καταγγείλαμε αυτήν τη στάση και εξηγήσαμε για ποιον λόγο συνιστά αναβάθμιση της προκλητικότητας, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί περιοχές που δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ στο παρελθόν και αυτό συνιστά κλιμάκωση της επιθετικότητας», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι στις συναντήσεις του εξήγησε «τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας και ως ΑΚΕΛ τις στηρίξαμε γιατί ήταν απόλυτα δικαιολογημένες», προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να πειστεί να προβεί σε ενέργειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, ώστε αυτό να επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Χαρακτήρισε ακόμη παράδοξο το να έχει προκαλέσει την κρίση η Τουρκία και να ζητείται και από την Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε ενέργειες για την εκτόνωση της κρίσης. «Εκείνος που την προκάλεσε πρέπει να εργαστεί για αποκλιμάκωση και αυτή είναι η Τουρκία», είπε.

Όπως σημείωσε σε όλες τις συναντήσεις που είχε, αποκόμισε τη διαπίστωση των συνομιλητών του, πως ο κ. Ερντογάν έχει διολισθήσει σε μια πολιτική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και αλαζονία, κάτι που καθιστά δύσκολη τη συνεννόηση μαζί του και στο Κυπριακό.

«Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και θεωρούμε ότι η συζήτηση σήμερα στην Ευρωβουλή και η αυριανή ψηφοφορία του ψηφίσματος παρέχει μια καλή δυνατότητα να σταλεί τέτοιο μήνυμα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Σχετικές ειδήσεις