ΚΥΠΡΟΣ

Χαβαντίς: Σύνοδο για το κυπριακό το Σεπτέμβριο θέλει ο Άιντε

Χαβαντίς: Σύνοδο για το κυπριακό το Σεπτέμβριο θέλει ο Άιντε

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο 2015 στη Νέα Υόρκη  ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Κυπριακό, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς».

Επίσης, αναφέρει επίσης ότι στη συνάντηση Ακιντζί – Αναστασιάδη καθορίστηκαν τα σημεία που δεν επιτεύχθηκε πρόοδος την περίοδο Ερογλου – Χριστόφια και Έρογλου – Αναστασιάδη.

Ως "καθοδηγητικό" χαρακτηρίστηκε το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου από τους δύο ηγέτες. Υπήρξε επίσης ομοφωνία ως προς το ότι το τελευταίο στάδιο στο οποίο έφθασαν οι Ερογλου – Αναστασιάδης και οι συγκλίσεις Ταλάτ – Χριστόφια βρίσκονται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Χαβαντίς", τα ΗΕ στηρίζουν τις δύο πλευρές και στο θέμα των αμοιβαίων ΜΟΕ, ενώ αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα δώσουν εντολή να ολοκληρωθούν σύντομα οι υποδομές για τη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο το νησί.

Ο κ. Αιντε, προστίθεται, ζήτησε από τους ηγέτες μέτρα που θα φέρουν κοντά τις δύο κοινότητες και θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Στο θέμα της κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τη "Χαβαντίς", δόθηκε εντολή να εμπλακούν και τα δύο εμπορικά επιμελητήρια. Επιπλέον, επιτεύχθηκε συμφωνία ως προς το να δώσουν σημασία οι δύο ηγέτες και οι εκπρόσωποί τους στη "γλώσσα της ειρήνης".

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ