ΚΥΠΡΟΣ

Στο Γραμματικό το μνημόσυνο των 121 θυμάτων της «Ήλιος»

Στο Γραμματικό το μνημόσυνο των 121 θυμάτων της «Ήλιος»

Τελείται σήμερα το μεσημέρι στο εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Γραμματικό, το ετήσιο μνημόσυνο των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της ΗΛΙΟΣ, δέκα χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους.

«Με πιο βαριά βήματα θα ανέβουμε στο σημείο της τραγωδίας στο Γραμματικό, για να θυμηθούμε τους νεκρούς μας», δηλώνουν στο ΚΥΠΕ μέλη της Επιτροπής των Συγγενών των Θυμάτων.

Του μνημόσυνου θα χοροστατήσουν οι Μητροπολίτες Κηφισιάς κ. Κύριλλος, και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος, που είχαν βρεθεί από τους πρώτους στο σημείο της πτώσης, «σ’ ένα τοπίο φοβερό», όπως είχε πει τότε ο Μητροπολίτης Κηφισιάς.

Στο μνημόσυνο θα παραστεί και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Η συντριβή του αεροσκάφους, που αναχώρησε στις 9.07 το πρωί της 14ης Αυγούστου 2005 από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα, και με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, έγινε αρκετά μακριά από τον οικισμό του χωριού Γραμματικό, βορειανατολικά της πόλεως των Αθηνών.

«Δέκα χρόνια μετά όλοι οι συγγενείς, ενωμένοι σαν μία οικογένεια που τη συνδέουν πια ακατάλυτοι δεσμοί κοινού πένθους και πόνου, προσερχόμαστε στο εκκλησάκι μας με τη μνήμη και την ψυχή μας να ακουμπά στους λατρεμένους μας, ανανεώνοντας τη σιωπηλή ιερή συμφωνία μας να κρατήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή», λέει η Νίκη Μιχαηλίδου στο ΚΥΠΕ, η οποία έχασε τον σύζυγό της Κυριάκο.

Για τον Ακριβό Τσολάκη, τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας διερεύνησης των αιτίων της πτώσης του «Ήλιος», η εικόνα που αντίκρυσε φτάνοντας από τους πρώτους στο Γραμματικό, «όχι μόνο δεν περιγράφεται με λόγια, αλλά και όταν έρθει η ώρα να κλείσω τα μάτια μου, θα την κουβαλήσω μαζί μου όπου και αν πάω», μας είπε.

Πριν από 3 μόλις χρόνια, ο Ακριβός Τσολάκης είχε γράψει στο ιστολόγιό του «Ουρανοδρόμος», ότι και φέτος στις 14 του Αυγούστου «θα θυμηθούν οι χτυπημένοι το Γραμματικό και θα επισκεφτούν τον τόπο της θυσίας. Όμως η ιστορία δεν έκλεισε...»

Αυτό, μας είπαν πέρυσι τα μέλη της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων. Αυτό μας λένε και φέτος. Ό,τι είναι «απογοητευμένοι από τη δικαιοσύνη στην Κύπρο και στην Ελλάδα», και για αυτούς «η ιστορία δεν έκλεισε...».