ΚΥΠΡΟΣ

Φεύγει η σκόνη αλλά έρχεται νέος καύσωνας στην Κύπρο

Φεύγει η σκόνη αλλά έρχεται νέος καύσωνας στην Κύπρο

Από την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή στο έντονο φαινόμενο της σκόνης στην ατμόσφαιρα, καθώς και μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία ωστόσο θα παραμείνει αρκετά πάνω από την κανονική για την εποχή μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α' Μετεωρολογικός Λειτουργός Παναγιώτης Μιχαήλ, τα δύο φαινόμενα, δηλαδή της σκόνης και του καύσωνα, συνδέονται, καθώς τα έχουν φέρει στην Κύπρο οι ίδιες θερμές αέριες μάζες, προερχόμενες από τα ανατολικά, τις περιοχές δηλαδή της Συρίας, Ιορδανίας και Ιράκ.

Οπως είπε ο κ. Μιχαήλ, το κύμα αυτό σκόνης καλύπτει όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, δηλαδή εκτός από τις περιοχές όπου παράχθηκε και προέρχεται, καλύπτει αυτή τη στιγμή το Ισραήλ, την Ιορδανία, και ένα μέρος της Αιγύπτου. Πρόσθεσε, πως η σκόνη φθάνει μέχρι κάποια μίλια ανοικτά της Πάφου, συνεπώς η Κύπρος αποτελεί το δυτικό άκρο του φαινομένου.

Ερωτηθείς για τη σημερινή θερμοκρασία, ο κ. Μιχαήλ είπε πως η πρόγνωση είναι για μέγιστη θερμοκρασία στους 41 βαθμούς Κελσίου, όμως, σημείωσε, η σκόνη εμποδίζει κάπως την ακτινοβολία με αποτέλεσμα η μέγιστη ίσως παραμείνει 1 με 2 βαθμούς πιο κάτω. Οσον αφορά το επίπεδο υγρασίας, εκτός από τα ανατολικά παράλια, στις υπόλοιπες περιοχές, όπως είπε, παραμένει σε κανονικά επίπεδα.

Σε ερώτηση αν μπορούσε να προβλεφθεί η καταιγίδα σκόνης, ο κ. Μιχαήλ είπε πως το φαινόμενο είναι σπάνιο για την εποχή καθώς συνήθως τέτοιες περιπτώσεις με φαινόμενα σκόνης είναι πιο συχνά την άνοιξη. Επίσης, οι αέριες μάζες που προκάλεσαν τον καύσωνα του Αυγούστου προήλθαν από την ίδια περιοχή που προέρχεται και τώρα, με τη διαφορά ότι τότε δεν έφεραν σκόνη. “Από αυτή την άποψη, ήταν ένα φαινόμενο που δεν το υπολογίζεις εύκολα και ούτε καν τα μοντέλα που υπάρχουν για πρόγνωση σκόνης την είχαν προγνώσει”, είπε και εξήγησε επιπλέον, ότι οι άνεμοι αυτή την εποχή στην Κύπρο είναι συνήθως βορειοδυτικοί, και οι βορειοανατολικοί άνεμοι που έφεραν τη σκόνη, είναι αρκετά σπάνιοι.

Ερωτηθείς τι αναμένουμε για να υποχωρήσει το φαινόμενο, ο κ. Μιχαήλ είπε πως από αύριο το μεσημέρι θα αρχίσει σιγά σιγά να υποχωρεί και θα φανεί κάποια διαφορά με λίγη κίνηση της αέριας μάζας από ανατολικά. Ουσιαστικά, συνέχισε, την Πέμπτη μειώνεται η σκόνη, η οποία ωστόσο δεν υποχωρεί εντελώς καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένα σύστημα συνοπτικό που θα αλλάξει την αέρια μάζα.

Επίσης, πρόσθεσε πως η θερμοκρασίες θα πέσουν λίγο την Πέμπτη γύρω στους 37-38 βαθμούς, όμως από την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο αναμένουμε άλλο ένα κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς. Η κανονική θερμοκρασία για την εποχή κυμαίνεται στους 34 βαθμούς.

ΠΗΓΗ ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις