ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Νέα μέτρα στήριξης με επιδότηση καυσίμων και επιταγή ακρίβειας – «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις

Επιδότηση καυσίμων
Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις σχετικά με την επιδότηση καυσίμών - Τι εξετάζεται για την επιταγή ακρίβειας
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις σχετικά με την επιδότηση καυσίμών - Τι εξετάζεται για την επιταγή ακρίβειας

Στο Μέγαρο Μαξίμου «κλειδώνουν» σήμερα τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών με «όχημα» την νέα και πιο διευρυμένη επιδότηση καυσίμων ενώ στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο νέας επιταγής ακρίβειας στα πρότυπα αυτής που δόθηκε την περίοδο του Πάσχα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι το θέμα της ακρίβειας είναι αυτό που απασχολεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με «όπλο» τα καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα του τελευταίου διμήνου προχωρούν άμεσα σε παρεμβάσεις σε θέματα-φωτιά όπως αυτό της τιμής των καυσίμων.

Όσο για το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις σχετικά με το Fuel Pass 2, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ενδέχεται να γίνει είτε αύριο Τρίτη 21/6 είτε την Τετάρτη 22/6.

To πακέτο των μέτρων στήριξης το οποίο θα ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ (130 εκατομμύρια ήταν το πρώτο πακέτο) θα αφορά και περισσότερους πολίτες καθώς θα διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης για τα καύσιμα θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τριών μηνών.

Επιδότηση καυσίμων

Aναφορικά με το Fuel Pass2 το ποσό της επιδότησης καυσίμων θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο και επίσης αυξημένη θα είναι η περίμετρος των δικαιούχων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, καθαρό μετά την αφαίρεση των φόρων. Για το πετρέλαιο κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Οι παρεμβάσεις θα εφαρμοσθούν για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Ειδικά για το πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Παράλληλα θα υπάρξει αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων για τις άγονες γραμμές, με την επέκταση της χρηματοδότησης τους ώστε να ενσωματώνει το αυξημένου κόστος των καυσίμων χωρίς να επιβαρύνεται ο ωφελούμενος.

Επιταγή ακρίβειας

Στο μεταξύ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί εκ νέου «επιταγή ακρίβειας» στους ευάλωτους ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ερωτηθείς σε τηλεοπτική του συνέντευξη εάν θα εφαρμοστεί εξ νέου το μέτρο της «επιταγής της ακρίβειας» τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο δήλωσε: «Είναι θέμα αρχής: Πρώτα ενημερώνεις τον Πρωθυπουργό, πρώτα αποφασίζεις με τον Πρωθυπουργό υπό τις κατευθύνσεις και τη καθοδήγησή του ποιες είναι οι προτεραιότητες και μετά ανακοινώνεις μέτρα», απάντησε και συνέχισε λέγοντας ότι «προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι η εύρεση δημοσιονομικού χώρου. Φαίνεται ότι αυτός διαμορφώνεται το τελευταίο δίμηνο. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να επιστραφεί όλος στην κοινωνία. Το τι μέτρα θα γίνουν δεν μπορώ να σας πω. Αυτό που θα σας πω είναι ότι προφανώς το οικονομικό επιτελείο έχει αξιολογήσει και έχει αποτιμήσει τα πάντα».

Υπενθυμίζεται ότι «επιταγή ακριβείας» είχε χορηγηθεί το Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό της επιταγής ήταν στα 200 ευρώ και οι δικαιούχοι ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων αλλά και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είχαν λάβει διπλάσιο ποσό. Επίσης είχε δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ήταν σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Σχετικές ειδήσεις