ME TO N & ME TO Σ

Σώσαμε τις τράπεζες με τίμημα τον κοσμάκη!

Σώσαμε τις τράπεζες με τίμημα τον κοσμάκη!
Τράπεζα
Intime / φωτογραφία αρχείου

Βαφτίζουμε ρεαλισμό τον κυνισμό, την απονιά, την απανθρωπιά και προχωράμε.

Πολλές ζωές πήγαν στα “βράχια” στην Ελλάδα των μνημονίων. Πολλές δουλειές έκλεισαν, πολλές περιουσίες χάθηκαν, κόσμος καταστράφηκε. Κι όχι μόνο οικονομικά.

Η εικόνα να μπαίνει κάποιος στο σπίτι ενός ανθρώπου που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί οικονομικά και να τον πετάει έξω είναι σοκαριστική. Μα πιο σοκαριστική είναι η αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας σε αυτή την εικόνα… “Και τι να κάνουν άμα δεν πληρώνει τις δόσεις;”, “Και πώς να τον βγάλουν έξω άμα δεν βγαίνει;”… Αυτά άκουσα. Από ανθρώπους κανονικούς. Ούτε γεράκια των τραπεζών, ούτε κοράκια που περιμένουν στη γωνία για να πάρουν ένα σπίτι σε πλειστηριασμό.

Βαφτίζουμε ρεαλισμό τον κυνισμό, την απονιά, την απανθρωπιά και προχωράμε. Γαλουχηθήκαμε στο να… σώσουμε τις τράπεζες, να βγουν οι αριθμοί και δεν μας πολυνοιάζει πια ποιο θα είναι το τίμημα… Ακόμη και αν βγει κόσμος στο δρόμο!

Διάβασα κάπου ότι στόχος είναι οι λαϊκές συνοικίες. Ακόμη κι αν δεν θες να το πιστέψεις ότι όλο αυτό γίνεται στοχευμένα, θα πάει μοιραία εκεί. Γιατί όταν δεν έχεις να πληρώσεις το σούπερ μάρκετ ή το ρεύμα, σιγά μην πληρώσεις τη δόση της τράπεζας για το σπίτι. Κι αν είχες πριν, που τα κατάφερνες κουτσά-στραβά, τώρα που όλες οι τιμές τριπλασιάστηκαν κι ο μισθός έμεινε (στην καλύτερη) ο ίδιος, δεν μπορείς ούτε το ρεύμα να πληρώσεις… Και δεν είναι θέμα κουμάντου και νοικοκυροσύνης. Είναι πια θέμα επιβίωσης. Κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν θέλει ή δεν μπορεί να καταλάβει, ότι ο περισσότερος κόσμος πια εκεί έξω παλεύει νυχθημερόν για την επιβίωση του, να εύχεται να μην το καταλάβει με τον σκληρό τρόπο.

Ο κόσμος δεν είναι πια στα όρια του. Τα έχει ξεπεράσει προ πολλού. Και η ανάγκη νικάει τα πάντα. Ακόμη και την αξιοπρέπεια ή την ηθική. Δεν ξέρω πως αντιμετωπίζει η… πολιτισμένη Ευρώπη το κύμα ακρίβειας, ξέρω πως το κύμα της αντίδρασης του κόσμου θα γίνει τσουνάμι! Όταν τα έχεις χάσει όλα δεν έχεις να χάσεις τίποτα… Αλλάξτε ρότα όλοι. Όσο έχετε ακόμη καιρό. Όσο έχουμε κάποιοι, κάτι ακόμη να χάσουμε… Από τα χαμένα.