MEDIA

Η φλεγόμενη Αθήνα έκανε τον γύρο του κόσμου

Η φλεγόμενη Αθήνα έκανε τον γύρο του κόσμου

Το φλεγόμενο κέντρο της Αθήνας έκανε για άλλη μια φορά τον γύρο του κόσμου μέσω των εικόνων που μετέδωσαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι ανταποκριτές μετέδιδαν τις βίαιες συγκρούσεις και μετέφεραν τα πλάνα των καμένων κτιρίων την ώρα που οι βουλευτές ψήφιζαν το νέο μνημόνιο.

Τα χθεσινά επεισόδια συγκρίνονται με αυτά του Δεκεμβρίου του 2008, επιχειρείται ωστόσο διαχωρισμός των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα δανειακή σύμβαση, από τους νεαρούς που προκάλεσαν τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας.

Εκτεταμένες είναι οι αναφορές και στα ιστορικά κτίρια που παραδόθηκαν στις φλόγες.

«Η ελληνική Βουλή πέρασε το πακέτο λιτότητας», λέει το BBC, ενώ όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της στην Αθήνα, παρά τις διαρροές στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού, τα μέτρα εκτιμάται ότι θα υπερψηφιστούν -ειδάλλως η Ελλάδα θα βρεθεί απέναντι στη χρεοκοπία το Μάρτιο.

Πρώτη είδηση η κατάσταση στην Ελλάδα και στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του αμερικανικού δικτύου CNN.

Για τον χρόνο που εξαντλείται για την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας μιλά η Wall Street Journal. «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για κρίσιμη ψηφοφορία για τη λιτότητα» γράφει η εφημερίδα δίπλα στη φωτογραφία ενός παιδιού μπροστά στις ασπίδες των αστυνομικών.

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι, «όσο καιγόταν η Αθήνα» πέρασαν τα μέτρα λιτότητας.

Το πρακτορείο Bloomberg εστιάζει στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου στην Ελλάδα, «σκαρφάλωσαν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Νύχτα της απόφασης» λέει το γερμανικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία για την κύρωση των μέτρων.

Οι βρετανικοί TIMES γράφουν: «Η Αθήνα φλέγεται ενώ οι βουλευτές ψηφίζουν για να σώσουν το ευρώ».

Το πρακτορείο Dow Jones έκανε λόγο για χιλιάδες διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τη Βουλή, την ώρα που οι βουλευτές καλούνταν να αποφασίσουν για τη δανειακή σύμβαση.

Η Le Monde κάνει λόγο για βραδιά ταραχών για την Αθήνα και σχολιάζει ότι «τόσο εκτεταμένα επεισόδια έχουμε να δούμε από το Δεκέμβριο του 2008».

«Συμπλοκές και μολότοφ στην πλατεία, στις φλόγες τράπεζες και καταστήματα, το μαύρο μπλοκ απέναντι στην αστυνομία» γράφει η Corriere della Sera, παραθέτοντας τα μέτρα-φωτιά που καλείται να λάβει η χώρα βάσει του νέου μνημονίου προς εκταμίευση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Για την τεράστια κοινωνική έκρηξη που επιφέρουν τα μέτρα λιτότητας προς αποφυγή της πτώχευσης μιλά η ανταποκρίτρια της ιταλικής La Stampa στην Αθήνα, η οποία βρέθηκε στο Σύνταγμα, αναμεταδίδοντας και μέσω Twitter τις εξελίξεις από την «πλατεία που καίγεται» και τις φωνές των πολιτών που «δεν θέλουν να ζήσουν σαν σκλάβοι».

Για τις μάχες μπροστά στη Βουλή, την έκρηξη της λαϊκής οργής, τη δράση του «μαύρου μπλοκ» των αναρχικών και την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς το ελληνικό έθνος ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν», κάνει λόγο η Repubblica.

Η πορτογαλική Publico έχει εκτενή ρεπορτάζ από την Αθήνα, γράφοντας ότι η Ελλάδα ενέκρινε την λιτότητα σε μια νύχτα βίας.

«Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίζει για το μέλλον ανάμεσα στις θυσίες και χάος», γράφει η ισπανική El Pais.