MEDIA

Τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα των εκλογών

Τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα των εκλογών

Υποψήφιοι βουλευτές και οι καθηγητές πανεπιστημίων σκιαγράφησαν το μετεκλογικό τοπίο στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» του newsbomb με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Ακόμη και αν το χρέος σβηνόταν μονοκονδυλιά, σε λίγους μήνες η Ελλάδα θα βρισκόταν και πάλι χρεωμένη, ανέφερε ο Μανώλης Αγγελάκας, υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών με Ν.Δ.

«Αν σήμερα ξυπνάγαμε από τον εφιάλτη και δεν χρωστούσαμε τίποτα, στο τέλος του έτους θα χρωστούσαμε 12 δισ. ευρώ, διότι έχει καταστραφεί η παραγωγική διαδικασία της χώρας. Αν βγαίναμε τώρα στις αγορές, θα δανειζόμασταν με επιτόκιο 32%, δηλαδή χρεοκοπία», είπε ο κ. Αγγελάκας.

Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει πολλά να αλλάξουν στη χώρα για ξεφύγει από τη δίνη της ύφεσης. «Δεν ξέρω αν θα σωθούμε. Ξέρω όμως ότι για να γυρίσει ο τροχός, θα πρέπει να αποκαταστηθεί η αξιοπιστία του κράτους με τους δανειστές και τους πολίτες και να μπει στο μυαλό μας η έννοια της ανάπτυξης», σημείωσε.

Την αίσθηση ότι οι πολίτες δεν θα ψηφίσουν με το θυμικό, αλλά με τη λογική, εξέφρασε η Σίσσυ Αλιγιζάκη, υποψήφια στην Β΄ Αθηνών με τον ΛΑΟΣ.

«Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι είναι οι πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης. Θέλει να τιμωρήσει τους υπεύθυνους, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα ψηφίσει με το σκεπτικό να υπάρχει επόμενη ημέρα στη χώρα», είπε η κ. Αλιγιζάκη και εκτίμησε ότι η αποχή θα είναι μικρή.

«Ο κόσμος θα πάει στην κάλπη, δεν θα αφήσει άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον του και των παιδιών του», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Γιάννης Μαμουζέλος, υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσύνδεσε το μνημόνιο από την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Η παραμονή ή όχι στην Ευρώπη δεν εξαρτάται από την εφαρμογή του μνημονίου. Εμείς είμαστε το πρώτο θύμα ή το πειραματόζωο», δήλωσε ο κ. Μαμουζέλος, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα από την Ελλάδα.

DSC7013

Σε τρεις φάσεις οι αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

Ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών με τη ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι οι αλλαγές περιλαμβάνουν τρεις φάσεις.

«Σε πρώτο χρόνο θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, καθώς ο κόσμος θα θελήσει να τιμωρήσει τα κόμματα. Σε δεύτερο χρόνο τα κόμματα θα σκεφτούν διαφορετικά, καθώς θα έχουν λάβει το μήνυμα και σε τρίτο χρόνο τα ίδια τα κόμματα θα αλλάξουν», είπε ο ίδιος.

«Ο κόσμος πρέπει να σκεφθεί την επόμενη ημέρα», σημείωσε κ. Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Τον Ιούνιο θα έχουμε νέο πακέτο μέτρων. Το μνημόνιο στοχεύει το 2020 να έχουμε χρέος επί του ποσοστού του ΑΕΠ όσο ήταν περίπου το 2009. Είναι αδιέξοδη πολιτική, φεύγει από κομματικούς ανταγωνισμούς. Να δούμε το διεθνές περιβάλλον που αλλάζει», υπογράμμισε. Μάλιστα, ο κ. Σεφεριάδης χαρακτήρισε «ψευδή» και «παραπλανητικό» τη ρητορική περί ενότητας των πολιτικών δυνάμεων.

Για ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας μίλησε ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Απαιτείται συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής από Αριστερά μέχρι Δεξιά, για το καλό της χώρας. Σε αυτές τις εκλογές παίζεται άλλη μία πράξη του δράματος ή της τραγωδίας σε ένα θέατρο σκιών με σενάριο τρόμου», είπε ο κ. Μπουραντάς και προσέθεσε: «Αν αγαπούσαν τη χώρα τους και κατά τον Αριστοτέλη ήθελαν το κοινό καλό, αυτές οι εκλογές δεν θα γίνονταν. Δεν θα έκαναν πριν από ένα χρόνο κυβέρνηση μαριονέτα με πρωθυπουργό δημόσιο υπάλληλό».

DSC7018

Β. Λεβέντης: Ποιον θα στηρίξω

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε «επίπλαστο» το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, καθώς «και οι δύο που εκφράζουν αυτές τις απόψεις, έφεραν τη χώρα στην πτώχευση».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Δαραβίγκας, υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών με τον ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στην λαθρομετανάστευση και μίλησε για πολιτικό παιχνίδι. «Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές άνοιξαν την Αμυγδαλέζα και έβαλαν μέσα 57 παράνομους μετανάστες. Το υπόλοιπο 1,5 εκατ. που θα το βάλουν;», αναρωτήθηκε.

Η εκπομπή, τέλος, παρουσίασε χρηστικές πληροφορίες για την ημέρα των εκλογών. Για παράδειγμα, το λευκό και το άκυρο δεν προσμετρούνται υπέρ του πρώτου κόμματος, ενώ η αποχή ευνοεί τα μικρά κόμματα.

Τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις του κοινού μετέφερε στο στούντιο ο Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος ήταν σε είναι σε συνεχή επαφή με τους θεατές.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

1) Μ. Αγγελάκας: Αν σβηνόταν το χρέος και πάλι θα χρωστούσαμε

2) Σ. Αλιγιζάκη: Ο κόσμος θα ψηφίσει με λογική και όχι με θυμικό

3) Γ. Μαμουζέλος: Άλλο παραμονή στην Ευρώπη, άλλο το μνημόνιο

4) Γ.Πανούσης: Ο κόσμος θα τιμωρήσει και θα αλλάξει τα κόμματα

5) Σ. Σεφεριάδης: «Ψευδής η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων»

6) Δ. Μπουραντάς: Σχηματισμός κυβέρνησης από Αριστερά μέχρι Δεξιά

7) Ζ. Λουδάρος: Οι τελευταίες τάσεις των κομμάτων

8) Γ. Δαραβίγκας: Η Κυριακή του παραλυτικού, της Σαμαρείτιδος και του τυφλού...

9) Β. Λεβέντης: Ποιους θα στήριζα

10) Μύθοι και αλήθεια για τις εκλογές 1

11) Μύθοι και αλήθεια για τις εκλογές 2