MEDIA

Οι εκβιασμοί και τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι εκβιασμοί και τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης

Ένας διαφορετικός πολιτικός χάρτης προέκυψε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε κατά των κομμάτων του μνημονίου και έδειξε να μην λαμβάνει υπ’ όψιν τις προεκλογικές απειλές των δανειστών.

Κατά πόσο, όμως, τα κόμματα μπορούν να ανταποκριθούν στο μήνυμα, που έστειλαν οι πολίτες και να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης;

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα, που προκύπτουν την επόμενη ημέρα των εκλογών, επιχείρησε να δώσει η εκπομπή «Αποκαλύπτω» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα και τον Χάρη Λαζαρόπουλο.

Τα σενάρια συγκυβέρνησης και οι εκβιασμοί

Σε πρώτη ανάγνωση, το αποτέλεσμα των εκλογών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία κυβέρνησης. Ήδη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, καθώς ο κύκλος των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς απέβη άκαρπος. Τη «σκυτάλη» παίρνει ο κ. Αλέξης Τσίπρας…

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» του δικηγόρου κ. Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος ήρθε πρώτος στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Αθήνα.

«Βεβαίως και η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση και εμείς έχουμε πρόγραμμα. Αντίθετα με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν το μνημόνιο και δεν συζητάμε μαζί τους. Όπως και με το ΚΚΕ, που το ίδιο δεν θέλει. Με τους υπόλοιπους συνεργαζόμαστε», είπε ο κ. Καρπερνάρος.

Όσο κι αν προβάλλει ως πιθανό το σενάριο επαναληπτικών εκλογών, ο δημοσιογράφος του newsbomb κ. Μενέλαος Τασιόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα κόμματα να καταφέρουν να συνεννοηθούν, έστω και την τελευταία στιγμή.

«Αν θα πάμε σε εκλογές, πιθανότερη ημερομηνία είναι η 17η Ιουνίου. Όμως, περιμένω ότι στο τέλος τα κόμματα θα κάτσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων», εκτίμησε ο κ. Τασιόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον «κρίνεται σε διαφορετικό επίπεδο».

«Ο Τσίπρας είναι στριμωγμένος, διότι πρέπει να δείξει, ότι δεν είναι ένα κόμμα που μόνο καταγράφει δυνάμεις, αλλά μπορεί να μετέχει σε κυβέρνηση. Και η θέση του είναι ακόμη πιο δύσκολη αν σκεφτείτε, ότι η Ν.Δ. δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει διάφορα σενάρια, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχοντας κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, τα δέχεται όλα», επεσήμανε ο κ. Τασιόπουλος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «από τη στιγμή που οι πολίτες είπαν “όχι” στο μνημόνιο, η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει κατάργηση και όχι επαναδιαπραγμάτευση του “μνημονίου 2”. Εκεί θα μας στριμώξουν οι βόρειες χώρες. Σε περίπτωση, που μας δείξουν την έξοδο, θα περάσει ένας χρόνος, στον οποίο θα πρέπει να έχουμε μία πολύ καλή κυβέρνηση. Δεν αποκλείω και το μέτρο πίεσης της εσωτερικής παύσης πληρωμών για ένα διάστημα μέσα στο καλοκαίρι», είπε.

1DSC7580

Η «ακτινογραφία» των εκλογών

«Τεκτονικό σεισμό» χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών. Γιατί όμως ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στα μεγάλα κόμματα; Γιατί δεν κατάφεραν να πιάσουν το «σφυγμό» της ελληνικής κοινωνίας;

«Υπήρξε έλλειμμα στρατηγικής σκέψης στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ», διαπίστωσε ο κ. Ζαχαρίας Λουδάρος, γενικός διευθυντής της SPIN COMMUNICATIONS και πρόσθεσε: «Τα κόμματα έχουν κακή αίσθηση για τις πραγματικές ανάγκες και τις τάσεις της κοινωνίας. Το ίδιο λάθος κάνουν και τώρα. Πιστεύουν, ότι αν πάνε πάλι σε εκλογές, που είναι το μόνο εύκολο, θα ανακάμψει ο δικομματισμός. Η ψήφος, όμως, δεν ήταν συναισθηματική, αλλά πραγματιστική. Ο κόσμος χάνει τη δουλειά του, το σπίτι του», σημείωσε.

Η μνημονιακή και αντιμνημονιακή ψήφος ήταν το κριτήριο των ψηφοφόρων, υποστήριξε ο κ. Γιάννης Ράζος, διευθύνων σύμβουλος της «Politics».

«Ο κόσμος ψήφισε με βάση μνημόνιο ή αντιμνημόνιο και όχι με την παραδοσιακή ψήφο. Δεν φοβήθηκε το αύριο, δεν πίστεψε ότι θα βγούμε από το ευρώ, ενώ και εκείνοι που το πίστεψαν, είχαν την αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα», σημείωσε ο κ. Ράζος.

2DSC7599

Η πίεση στη Μέρκελ είναι ευκαιρία της Ελλάδος

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος» που έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία, που έχει σήμερα η Ελλάδα.

«Αυτή τη στιγμή η Μέρκελ είναι μόνη της. Αυξάνονται οι φωνές στη Γερμανία, που την πιέζουν να βάλει νερό στο κρασί της», σημείωσε ο κ. Γκότσης.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας «ποντάρει» στο πρόσωπο του νέου Γάλλου προέδρου Φρανσουά Όλάντ.

«Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία του Ολάντ, να θέσουμε το θέμα πολιτικά. Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ουσιαστικά θα φύγει όλος ο νότος και η Γαλλία θα μείνει μόνη της απέναντι στη Γερμανία και τις γερμανόφωνες χώρες», εξήγησε ο κ. Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής και εκδότης του περιοδικού «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική».

Ο κ.Φίλης αναφέρθηκε και στην ανάγκη άμεσης συγκρότησης κυβέρνησης, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης τα εθνικά θέματα. «Η Τουρκία έχει βγάλει ΑΟΖ από την Κύπρο ως το Καστελόριζο. Υπάρχει θέμα εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ποια κυβέρνηση θα πάρει θέση στα θέματα αυτά», αναρωτήθηκε με νόημα ο ίδιος.

«Το ζήτημα δεν είναι να σχηματιστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να υπάρχει ουσία στη διακυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος, Συνταγματολόγος και καθηγητής στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών,

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να έχουν ληφθεί επείγοντα μέτρα για την παραγωγή της χώρας, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, για να σταθούμε τουλάχιστον στα πόδια μας», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Νάσος Κόκκινος, μέλος του πολιτικού συμβουλίου στη «Δημιουργία Ξανά», έθιξε την ανάγκη αυτοκριτικής στη χώρας μας, τονίζοντας τα απίστευτα κι όμως… ελληνικά που συμβαίνουν στον τόπο μας.

«Η Αργεντινή σώθηκε με 27 δισ., ενώ εμείς πήραμε 200 δισ. χωρίς αποτέλεσμα. Αυτά που είδαν οι ξένοι στην Ελλάδα, δεν τα έχουν δει πουθενά αλλού στον κόσμο. Η πρότασή μας είναι να βάλουμε το κεφάλι μας κάτω και να φτιάξουμε τα του οίκου μας. Το 90% όσων αναφέρει το μνημόνιο πρέπει να γίνουν. Το μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της κρίσης και θα έπρεπε από πριν να έχουμε μόνοι μας δημιουργήσει το μνημόνιο», είπε ο κ. Κόκκινος.

Τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις του κοινού στο στούντιο μετέφερε ο κ. Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος ήταν σε είναι σε συνεχή επαφή με τους θεατές.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο:

1) Β. Καπερνάρος: Δεν συνεργαζόμαστε με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ
2) Χ. Γκότσης: Η πίεση στη Μέρκελ, ευκαιρία της Ελλάδας.
3) Δρ. Γ.Φίλης: Η ευκαιρία του Ολάντ
4) Φίλης - Καπερνάρος: Στον «αέρα» τα εθνικά θέματα
5) Ν. Κόκκινος: Το 90% του μνημονίου είναι σωστό
6) Μ. Τασιόπουλος: Στο τέλος θα κάτσουν στο τραπέζι
7) Μ. Τασιόπουλος: Έτσι θα μας εκβιάσουν
8) Ζ. Λουδάρος: Έλλειμμα στρατηγικής σκέψης σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
9) Γ. Ράζος: Ο κόσμος ψήφισε μνημόνιο ή αντιμνημόνιο
10) Α. Δημητρόπουλος: Όχι κυβέρνηση ό,τι να ΄ναι