MEDIA

«Γιοκ» για Σουλεϊμάν και συναφή, τώρα και στην Αίγυπτο

«Γιοκ» για Σουλεϊμάν και συναφή, τώρα και στην Αίγυπτο

Σε οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας προχώρησε η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρουν και οι τουρκικές εφημερίδες απαγορεύτηκε η μετάδοση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών από τα αιγυπτιακά κανάλια.

Όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα Milliyet, σε ανταπόκριση της από το Κάιρο, οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που αναμεταδίνονταν από το μεγάλο αιγυπτιακό κανάλι, El Arabiya TV, καθώς και από τα αιγυπτιακά κανάλια en Nehar και el Kahire ven Nas, από τις 18 Αυγούστου έχουν απαγορευτεί, καθώς και κάθε διαφήμιση που σχετίζονταν με την προβολή αυτών των τουρκικών σήριαλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ρυθμιστικής αρχής ραδιοτηλεόρασης έκριναν ότι στα σήριαλ αυτά υπάρχουν έμμεσα μηνύματα φιλο-τουρκισμού και φιλικής προπαγάνδας υπέρ οθωμανικών προτύπων με σκοπό τον ηθικό προσηλυτισμό.

Φυσικά η απαγόρευση αυτή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πλήξει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας και ήδη έχει προκαλέσει ταραχή στις εταιρείες παραγωγής που θεωρούσαν την Αίγυπτο, έναν από τους καλύτερους πελάτες τους.

Αλλά η νέα αυτή κίνηση που θα οξύνει και άλλο τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δεν είναι η μόνη. Σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση που πνέει και δικαιολογημένα μένεα κατά του Ταγίπ Ερντογάν που τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι υποκίνει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, προτίθεται να προσχωρήσει σαν αντίποινα κατά της Τουρκίας στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του μεταβατικού πρωθυπουργού της Αιγύπτου κ. Αντίλ Μανσούρ η Αίγυπτος πρόκειται να προχωρήσει στην υπογραφή της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας κατά το πρότυπο που έκαναν και άλλες χώρες στο «καυτό» αυτό για τους Τούρκους θέμα.

Μάλιστα, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός προχώρησε ακόμα περισσότερο και κατηγόρησε τους Τούρκους ότι ευθύνονται για τον σφαγιασμό ενός εκατομμυρίου χριστιανών και Αρμενίων και ότι η Αίγυπτος θα αναγνωρίσει επίσημα αυτό το ιστορικό γεγονός.

Όλα αυτά όπως είναι επόμενο έχουν προκαλέσει την έντονη οργή της Τουρκίας και ο Ερντογάν συγκαλεί συνεχώς συσκέψεις με τον αρχηγό της ΜΙΤ αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ήδη όμως έχουν αρχίσει να ακούγονται στο εσωτερικό πολλές φωνές που επικρίνουν έντονα την τουρκική εξωτερική πολιτική που απομονώνει όλο και περισσότερο την Τουρκία.

Οι Σκοπιανοί απαγόρευσαν τα τουρκικά σίριαλ με αιτιολογία τα 500 έτη σκλαβιάς τους

Αντίστοιχες κινήσεις απαγόρευσης μεταδόσεων τηλεοπτικών σειρών από την Τουρκία εφάρμοσαν πρώτοι οι Σκοπιανοί! Το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι κυβερνητικές αρχές ήταν ότι οι πληθυσμοί του γειτονικού κρατιδίου έζησαν υπό τον οθωμανικό ζυγό επί 500 έτη. Κι αυτό δεν έγινε μόνο ύστερα από συνεννόηση με την ηγεσία της ορθόδοξης εκκλησίας της Αχρίδας αλλά και με τους πνευματικούς ηγέτες των μουσουλμάνων στην πΓΔΜ, οι οποίοι θεώρησαν πως στα σήριαλ υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριβές μεταξύ του σλαβικού και του αλβανικού στοιχείου που συμβιώνουν στη χώρα!

Οι Σκοπιανοί έκριναν μάλιστα ότι αυτές οι παραγωγές θα μπορούσαν να είναι δημοφιλείς μόνο στο Κοσσυφοπέδιο από τις κοινότητες φανατικών και συντηρητικών μουσουλμάνων που ζουν ακόμα σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα!

Πρόσθετα, ειδικά την σειρά «Σουλεϊμάν» απαγόρευσαν την μετάδοσή της τόσο ο Λίβανος όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την λιβανέζικη ιστοσελίδα al-akhbar.

Τώρα, γιατί αυτές οι κινήσεις δεν έχουν γίνει από την Ελλάδα αποτελούν ερωτηματικό, καθώς και χαμηλής ποιότητας είναι αυτά προγράμματα που ενισχύουν την τουρκική οικονομία ποικιλοτρόπως σε αντίθεση με την εγχώρια τηλεοπτική βιομηχανία που βιώνει τον απόλυτο μαρασμό μετά το 2009.

Αυτά όμως είναι πολύ ψιλά γράμματα για τους πολιτικούς και όσους ψωνίζουν φθηνό «ανθελληνικό» πρόγραμμα που υμνεί εύληπτα και καθοριστικά τον οθωμανισμό και τον φιλοτουρκισμό!