MEDIA

Η λεκτική πρόκληση και η έκκληση για παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ

Η λεκτική πρόκληση και η έκκληση για παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ

Με επιστολή της προς το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό και Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η Εύα Νικολαϊδου ζητά την παρέμβαση της Ενωσης σχετικά με λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα σε μέλη.

Συγκεκριμένα η επιστολή της κ. Νικολαϊδου αναφέρει:


Η παρούσα επιστολή μου υπαγορεύεται από μια αληθινή ανησυχία όσον αφορά τη συναδελφική αλληλεγγύη, συνεργασία και επικοινωνία των δημοσιογράφων η οποία επλήγει με το παρακάτω συμβάν, που σας περιγράφω.

Με ιδιαίτερη λύπη σας αναφέρω ένα πρωτάκουστο περιστατικό, που σημειώθηκε, στον πρώτο όροφο, του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, γύρω στη μία το πρωί, 13 Ιουνίου 2015, το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων επισκιάζοντας, όλη τη διαδικασία με τις εντυπώσεις που άφησε.

Είχαμε συγκεντρωθεί στον πρώτο όροφο, αρκετοί δημοσιογράφοι, υποψήφιοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι ώστε να πληροφορηθούμε τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών 11ης – 12ης Ιουνίου, για την ανάδειξη των πειθαρχικών συμβουλίων, Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου, καθώς και για τους εκπροσώπους εργαζομένων του Μεικτού Συμβουλίου.

Όταν εισήλθε στην αίθουσα, όπου ήμασταν συγκεντρωμένοι ο συνάδελφος Νίκος Καρούντζος για να πληροφορηθεί αν είχαν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα, δέχτηκε μια απρόκλητη λεκτική επίθεση από τον συνάδελφο, Γιάννη Αποστολόπουλο, εκλεγμένο μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για αρκετές θητείες, ο οποίος καθόταν σ’ ένα τραπέζι και συνομιλούσε με την επίσης εκλεγμένο μέλος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, Ελένη Τράϊου.

Τα 50 περίπου άτομα που παρευρισκόμασταν μείναμε άφωνοι όταν ο συνάδελφος κ. Αποστολόπουλος, αποτάθηκε στον Νίκο Καρούντζο και τον αποκάλεσε μεταξύ άλλων υβριστικών χαρακτηρισμών «υπόκοσμε, αλήτη, κτλ.»

Την ίδια στιγμή η Ελένη Ανδριανού, επίσης εκλεγμένο μέλος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με τον σύντροφό της, χωρίς εκείνος να έχει δημοσιογραφική ιδιότητα, προπηλάκισαν το Νίκο Καρούντζο, με σπρωξιές, φωνές και ύβρεις, προκειμένου να τον βγάλουν από την αίθουσα.

Το απερίγραπτο και απρόσμενο αυτό σκηνικό, που θύμιζε αρχαία τραγωδία από τις κραυγές, συμπλήρωσε η συνάδελφος Πόπη Χριστοδουλίδου, επίσης νέο εκλεγμένο μέλος στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, που, όλη η παρέα της, ωρυόμενες έβριζαν και απειλούσαν, χτυπώντας τα χέρια τους στο τραπέζι ενώ η κ. Χριστοδουλίδου απείλησε το Νίκο Καρούντζο, λέγοντας μεταξύ άλλων, «Θα δεις τι θα πάθεις».

Μια ομάδα συναδέλφων έσωσαν τον κ. Καρούντζο στην κυριολεξία από τα χέρια τους διότι κινδύνεψε η σωματική του ακεραιότητα.

Στην προσπάθειά μου να παρέμβω φιλειρηνικά για να ηρεμήσω την κα. Χριστοδουλίδου, παρακαλώντας να χαμηλώσει τη φωνή της, μου απάντησε ουρλιάζοντας: «Σου απαγορεύω να μου απευθύνεις τον λόγο», χτυπώντας τα χέρια της στο τραπέζι, πράγμα που θεώρησα αχαρακτήριστο.

Το συμβάν αυτό ήταν πρωτοφανές. Η αδικαιολόγητη αυτή ένταση προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Μπορούν ίσως ν’ απαντηθούν από γεγονότα και πράξεις, όταν αποκαλυφτούν.

Η Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Τράκου, παρακάλεσε την κ. Χριστοδουλίδου να μην εμποδίζει με τις φωνές της τη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων και να σεβαστεί τον χώρο. Εκείνη έξαλλη της απάντησε: «εμένα μη μου κάνεις παρατηρήσεις».

Το γεγονός δημιούργησε δυσμενή σχόλια εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων, διότι εμφάνισαν συμπεριφορά, που απάδει, στο δημοσιογραφικό λειτούργημα και στους κανόνες συναδελφικής δεοντολογίας.

Αναφέρω το περιστατικό διότι προσέβαλε ενώπιον τόσων ανθρώπων, δικηγόρων, εφορευτικής επιτροπής, κτλ., το κύρος και την αξιοπρέπειά μας. Υποβάθμισε το επίπεδο της εκλογικής διαδικασίας η οποία πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες τάξης και ηρεμίας και έγινε ευρύτερα γνωστό διότι έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

Κύριοι συνάδελφοι,Το συμβάν αυτό δείχνει μια εικόνα προσβλητική για τον κλάδο μας. Οι ανοίκειες εκφράσεις, εξυβρίσεις, απειλές, βιαιοπραγίες προσέβαλαν βαρύτητα το κύρος και το ήθος του επαγγέλματος ενώ επιχείρησαν να απαξιώσουν την εκλογική διαδικασία.

Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειές σας και την αποκατάσταση της ηρεμίας.