ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Η γκάφα Τσακλόγλου, το φάουλ Κασσελάκη, το… συρτάρωμα Λαζαράκου και τα «θαύματα» της Trastor

Η γκάφα Τσακλόγλου, το φάουλ Κασσελάκη, το… συρτάρωμα Λαζαράκου και τα «θαύματα» της Trastor

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Αποκαλύπτουν, σχολιάζουν και ελέγχουν κάθε είδους εξουσία, πολιτική και οικονομική, φέρνοντας το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Γιατί κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από την Τέταρτη Εξουσία και τους Κομισάριους.

Η γκάφα Τσακλόγλου και η υπομονή του Παύλου Μαρινάκη

Τώρα, εδώ που τα λέμε, θα έχουν δίκιο στο Μέγαρο Μαξίμου να πιστεύουν πως κάποιοι υπουργοί έχουν βαλθεί κάθε βδομάδα να τα κάνουν όλα άνω κάτω. Και γιατί σας το λέω αυτό; Διότι ο υφυπουργός Εργασίας, αναρωτήθηκε γιατί οι χαμηλόμισθοι δικηγόροι δεν γίνονται ντελιβεράδες για να αμείβονται περισσότερο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ζήτησε συγνώμη στη συνέχεια αλλά τι να το κάνεις. Πάλι έτρεχαν στην κυβέρνηση να μαζέψουν ότι μαζεύεται. Και πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης βρέθηκε στην άκομψη θέση να πρέπει να απολογηθεί για την γκάφα του υφυπουργού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δήλωση Τσακλόγλου ήταν ατυχέστατη. Το αντιλήφθηκε και ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη», επεσήμανε. Βρε τι τον έχει βρει κι αυτόν τον Μαρινάκη να πρέπει κάθε τόσο, να μαζεύει ατυχείς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Ο Κασσελάκης, το αχρείαστο «πέσιμο» στην Αχτσιόγλου και η μουρμούρα

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης μιλά για φυγή προς τα μπροστά. Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο αυτό δεν καταδεικνύουν. Και η μουρμούρα ακόμα και όσων έχουν μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και υπάρχουν κάποιοι που δεν συμφωνούν απόλυτα με την στρατηγική του νέου προέδρου σε κάποια θέματα. Και δεν το λέμε τυχαία. Μαθαίνουμε πως η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για την Έφη Αχτσιόγλου, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αν ήξερε πως την κυρία Αχτσιόγλου την ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα, θα παραιτούνταν από την κούρσα διαδοχής, θωρήθηκε ατυχής από στελέχη του κόμματος. Και μεταξύ μας έχουν δίκιο, αφού μετά την ανάρτηση, η ομάδα Αχτσιόγλου απάντησε όπως αναμενόταν, χαρακτηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη χυδαίο και «πουμαρό». Η νέα αντιπαράθεση βρέθηκε στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης και επισκίασε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη. Δεν το λες και μεγάλη επιτυχία αυτό που συνέβη και κάποιος θα έπρεπε να πει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν χρειαζόταν να κάνει την συγκεκριμένη ανάρτηση και μάλιστα την ώρα που στη Βουλή υπήρχε συζήτηση για τα Τέμπη. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, οι αποχωρήσαντες από το ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη μέρα είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους αναφορικά με τον κύριο Κασσελάκη και απέφυγαν να μπουν σε ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Και είναι απορίας άξιο γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επιτεθεί στην Έφη Αχτσιόγλου. Τέλος πάντων. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Όλα καλά στο ραντεβού Σταϊκούρα με παραχωρησιούχους για τα διόδια

Μαθαίνω πως σε συμφωνία κατέληξαν για τις αυξήσεις στα διόδια ο υπουργός Μεταφορών και και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι παραχωρησιούχοι των εθνικών οδών. Ευτυχώς αποφεύχθηκε η αύξηση με βάση τον πληθωρισμό 2022 που βρισκόταν στα ύψη και διαμορφωνόταν στο 12%. Σας θυμίζω πως το καλοκαίρι υπήρξε πολεμικό κλίμα μεταξύ του υπουργού και των παραχωρησιούχων. Τώρα η χρυσή τομή βρέθηκε και αν είναι σωστές οι πηγές μου οι αυξήσεις θα είναι λελογισμένες και σε βάθος κάποιων χρόνων. Και δεν είναι απλό το θέμα των αυξήσεων στα διόδια, καθώς αποτελεί συμβατικό δικαίωμα των παραχωρησιούχων να τα αναπροσαρμόζουν με βάση τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Εάν αυτό δεν συμβεί έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Και αυτό αποτελούσε πονοκέφαλο για το Χρήστο Σταϊκούρα που μετά το ραντεβού της Παρασκευής φαίνεται πως το θέμα με τις αποζημιώσεις λύθηκε οριστικά.

Ο Χάρυ Κλυνν, η Βασιλική Λαζαράκου, οι πανηγυρισμοί και το … συρτάρωμα

Ο αείμνηστος Χάρυ Κλυνν έλεγε ότι αυτός στα γενέθλιά του στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στη μάνα του και φαίνεται ότι τη δόξα του καλλιτέχνη ζήλεψε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου που μοίρασε και ξαναμοίρασε συγχαρητήρια (και κάμποσα παραπολιτικά μαζί) στους υπαλλήλους και τα στελέχη της Επιτροπής γιατί λέει έτρεξαν και έκαναν γρήγορα της διαδικασίες του ενημερωτικού δελτίου για τη διάθεση των μετοχών από το ΤΧΣ. Δηλαδή σε απλά ελληνικά γιατί έκαναν αυτό που έχουν υποχρέωση να κάνουν δηλαδή να ελέγξουν αν το ενημερωτικό είναι πλήρες και ακριβές. Φαίνεται θα είχε στο νου της άλλες εκδόσεις που περνούσαν αβρόχοις ποσί και με αργούς ρυθμούς. Πάντως μέσα στα πολλά συγχαρητήρια κάπου παράπεσαν στα συρτάρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κάποιες παραβάσεις στη νομοθεσία περί ξεπλύματος από την Εθνική Χρηματιστηριακή. Γιατί προφανώς για την κυρία Βασιλική Λαζαράκου δεν είναι «πολιτικά ορθό»από τη μια να πανηγυρίζεις για τον Εθνικό θρίαμβο και από την άλλη να ρίχνεις καμπάνες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα συρτάρια δεν είναι τόσο βαθιά που στο τέλος να χαθούν τα χαρτιά ή οι ελεγκτές να επαναπροσδιορίσουν (έτσι λέγεται η κωλοτούμπα) τα ευρήματά τους.

Το… λάστιχο των ΑΕΕΑΠ

Μιας και ο λόγος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχω την εντύπωση ότι οι υπηρεσίες και οι διοικούντες έχουν πολλή δουλειά και δεν τα προλαβαίνουν να τα βλέπουν όλα. Έτσι προφανώς δεν ασχολούνται με το γεγονός ότι στην Trastor η Τράπεζα Πειραιώς έχει ποσοστό πάνω της τάξεως του 98% ενώ υποτίθεται ότι οι Ανώνυμες Εταιρίες στην Ακίνητη Περιουσία εισάγονται υποχρεωτικά στο Χρηματιστήριο για να είναι δημόσιες. Βέβαια στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις και μια συγχώνευση με Τράπεζα για να φτιάξει αυτή τα κεφάλαιά της όπως έγινε με την Eurobank που απορρόφησε τη Grivalia και φυσικά να έχεις πριν τύχει των φορολογικών ωφελημάτων που δίνει ο νόμος στις ΑΕΕΑΠ.

Ζητείται ο ψεύτης και τα κίνητρα

Στην Trastor βέβαια γίνονται και άλλα θαύματα. Αγοράζει η Πειραιώς ακίνητο από τη θυγατρική της έναντι 7 εκ ευρώ και βάζει δύο εκτιμητές να κάνουν αποτίμηση. Ο ένας εκτιμητής αναφέρει τα εξής: «Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες του εντολέα, το ακίνητο είναι στο σύνολό του μισθωμένο από την Goldair Cargo εταιρεία αερομεταφορών και logistics, με μισθωτήριο το οποίο έχει λήξει από 31/12/2020. Επομένως στην παρούσα έκθεση εκτιμάται ως κενό».

Ο άλλος αναφέρει κατά την κρίσιμη ημερομηνία εκτίμησης το ακίνητο χρησιμοποιούνταν στο σύνολό του στην εταιρεία «GOLDAIR CARGO AE». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρασχέθηκαν, η μισθωτήρια σύμβαση της εταιρείας «GOLDAIR CARGO AE» έχει λήξει από την 31η Δεκεμβρίου 2020 και ο μισθωτής έχει παραμείνει, δίχως να έχει προβεί σε αναθεώρηση ή σύναψη νέου μισθωτηρίου. Με βάση τα παραπάνω και κατόπιν εντολής σας, έχουμε υιοθετήσει την ειδική παραδοχή ότι το ακίνητο κατά την κρίσιμη ημερομηνία εκτίμησης είναι κενό και ελεύθερο προς διάθεση στην αγορά» Δηλαδή και οι δύο αναφέρουν ότι η Πειραιώς τους πληροφόρησε ότι το μισθωτήριο έχει λήξει από την 31/12/2020. Όμως η Goldair στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 ότι η μίσθωση λήγει στις 30 Ιουνίου του 2023. Στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 αναφέρει ότι η μίσθωση αυτή έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2021 οπότε και η μίσθωση έχει συνεχισθεί σιωπηρά. Και εδώ το ερώτημα είναι ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα και αν υπάρχει σκοπιμότητα και από ποιον. Και ρωτάμε εμείς οι αφελείς. Τι είδους πατέντα είναι αυτή να θεωρείται ακίνητο κενό με το επιχείρημα ότι έληξε η μίσθωση; Και τι επιπτώσεις έχει αυτό στην αποτίμηση του ακινήτου και άρα στην αξία της συναλλαγής; Σημειωτέον ότι με το μίσθωμα των 23.351,2 ευρώ το μήνα το ετήσιο μίσθωμα είναι 280 χιλιάδες ευρώ και αντιστοιχεί σε απόδοση 4%. Μήπως λέμε μήπως το πλήρωσε ολίγον τι ακριβά το ακίνητο η Trastor στη μητέρα Πειραιώς μιας και απόδοση 4% δεν θεωρείται ικανοποιητική;

Η απροσδιόριστη» διανομή του Φουρλή

Βγήκε πάλι ο Βασίλης Φουρλής και δήλωσε ότι θέλει να ρίξει μετά την παρέλευση της εξάμηνης απαγόρευσης από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το ποσοστό της Φουρλής στην Trade Estates σε ποσοστό κάτω από 50%. Δεν απέκλεισε ακόμα και μείωση στο μηδέν είτε με πώληση (άραγε ποιος θα αγοράσει και σε ποια τιμή μετά το πατατράκ της δημόσιας εγγραφής;) είτε με διανομή μετοχών. Τώρα το πως θα κάνει τη διανομή μετοχών το άφησε να αιωρείται . δεν το ρώτησε όμως και κανένας αρμόδιος ώστε να μην επιτρέπεται να γίνονται εικασίες και παιγνίδια με τις μετοχές στο Χρηματιστήριο;

Το placement της Helleniq Energy

Σας τα λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τρέχουν οι εξελίξεις για την διάθεση ποσοστού μέσω του χρηματιστηρίου των δύο βασικών μετόχων της Helleniq Energy. Στην αγορά λέγεται πως ΤΑΙΠΕΔ και Paneuropean Oil & Industrial Holdings (οικογένεια Λάτση), συμφώνησαν στη διάθεση ενός ποσοστού της τάξης του 20%, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα εκχωρηθεί ισόποσα από τον κάθε ένα. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το free float της Helleniq Energy. Η διάθεση του πακέτου μετοχών αναμένεται να γίνει άμεσα. Με δεδομένο μάλιστα πως το αντίστοιχο placement της Εθνικής Τράπεζας πήγε εξαιρετικά, στην κυβέρνηση ποντάρουν πως και για την Helleniq Energy θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους επενδυτές. Για να μην σας πούμε ότι η δουλειά θεωρείται τελειωμένη.

Χωρίς ΑΦΜ τα διεθνή κοράκια

Το άρθρο 118 παράγραφος 3 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναφέρει ότι τα δικόγραφα που επιδίδονται σε διάδικο ή στο δικαστήριο πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, την κατοικία και τη διεύθυνση όλων των διαδίκων και των νόμιμων αντιπροσώπων τους, καθώς και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαδίκου που επιδίδει ή υποβάλλει το δικόγραφο και αν πρόκειται για νομικά πρόσωπα, την επωνυμία, τη διεύθυνση της έδρας τους, καθώς και τον αριθμό του φορολογικού μητρώου τους. Και το ερώτημα είναι το εξής. Τα περίφημα funds κοράκια που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια και κάνουν προσφυγές δια των servicers βγάζοντας αποφάσεις για πλειστηριασμούς που ακριβώς δηλώνουν το ΑΦΜ του αλλά και στοιχεία της έδρας τους. Και πως δικάζουν τα δικαστήρια απαίτηση αγνώστων ΑΦΜ.