ΟΙ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΙ

Βγήκαν μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ, μπουρίνια στο ΠΑΣΟΚ και η βιασύνη της Ευρώπη Ασφαλιστική

Βγήκαν μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ, μπουρίνια στο ΠΑΣΟΚ και η βιασύνη της Ευρώπη Ασφαλιστική

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα την εβδομάδας

Η κυβέρνηση, οι αγρότες και τα τρακτέρ

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να υπερψηφίστηκε χάρη στην αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας), άφησε όμως σημαντικές ρωγμές στην Νέα Δημοκρατία και φυσικά στην κυβέρνηση. Τώρα το μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει όλους τους τόνους πως δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να κοπεί στα δύο και να κλείσουν δρόμοι, ωστόσο οι αγρότες είναι αποφασισμένη να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Και μένει να αποδειχθεί πως θα διαχειριστεί την κατάσταση η κυβέρνηση και αν με παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ δεν καταφέρουν τα τρακτέρ να έρθουν στην πρωτεύουσα. Εύκολη εξίσωση δεν το λες πάντως όλο αυτό το σκηνικό…

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΥΡΙΖΑ

Έχει ταλέντο ο Κασσελάκης να κάνει άνω κάτω το ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερις μέρες πριν από το συνέδριο, με μία ανάρτηση, η οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές σε λογότυπο όνομα και διαδικασίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει φωτιά στην Κουμουνδούρου. Τα βέλη στον Κασσελάκη ήρθαν μάλιστα από ένα πρόσωπο που μέχρι τώρα κρατούσε χαμηλούς τόνους την Όλγα Γεροβασίλη, κάτι που δεν είναι τυχαίο. Και ακολούθησαν Παναγιώτης Ρήγας και ο Χρήστος Σπίρτζης. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταιγιστικές. Στο Συνέδριο θα βγουν τα σπαθιά και θα καταδειχθεί ποιοι θα υπερισχύσουν.

Μπερδέματα στο ΠΑΣΟΚ

Και στο ΠΑΣΟΚ το κλίμα είναι εύθραυστο. Το γεγονός ότι δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά και το παρών που έδωσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών έχουν εξάψει τα μίση και τα πάθη. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ήρθε και το δημοσίευμα του Documento για χρησιμοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Νίκο Ανδρουλάκη στην εκστρατεία για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2017 και έδεσε το γλυκό. Άντε και καλά ξεμπερδέματα…

Ο κ. Μπάντεν Μπάντεν και η βιασύνη να ανακοινώσει κέρδη

Από τις πρώτες ασφαλιστικές που ανακοίνωσαν κέρδη για το 2023 ήταν η Ευρώπη Ασφαλιστική του Νικόλαου Μακρόπουλου που έχει γίνει διάσημος για τα ακριβά του γούστα όταν ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και είχε δημοσιεύσει στο Facebook το περίφημο «Νοσταλγώ το ωραίο μου σπίτι στο Baden Baden που λόγω πανδημίας δεν μπορώ να πάω. Μα πιο πολύ νοσταλγώ την αγαπημένη μου Aston Martin. Ελπίζω τα Χριστούγεννα να καταφέρω να βρεθώ εκεί και φυσικά να ταξιδέψω λίγες ώρες με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο στην απερίγραπτη γαλήνη του Black Forest!!!». Άραγε η γρήγορη δημοσίευση των κερδών έγινε λόγω της αύξησης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή οι λόγοι έχουν να κάνουν με το «ανακάτωμα» στον κλάδο των ασφαλειών με εξαγορές και συγχωνεύσεις. Άλλωστε παρά τα Μπάντεν Μπάντεν η Ευρώπη είναι μια μικρή ασφαλιστική για τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και ουδείς μπορεί να προβλέψει το μέλλον της σε έναν κλάδο όπου οι μεγάλοι γίνονται μεγαλύτεροι και ο ανταγωνισμός οξύνεται. Παρεμπιπτόντως στην ιστοσελίδα της εταιρίας ο κ. Μακρόπουλος εμφανίζεται να έχει και τον τίτλο «Εντεταλμένος Σύμβουλος παρά τω Δημάρχω Αθηναίων Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Επενδύσεων & Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων». Προφανώς δεν εννοεί να καταλάβει ότι ο Δήμαρχος άλλαξε εκτός και αν έγινε κάτι που δεν το ξέρουμε.

Αποχωρήσεις και αναβαθμίσεις στη Nova

Ανακατατάξεις σε επίπεδο κορυφής στη Nova καθώς είχαμε μετακινήσεις και αποχωρήσεις στελεχών που συνοδεύτηκαν από ανάκληση εξουσιοδοτήσεων για διαχειριστικές πράξεις. Συγκεκριμένα ανακλήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου εξουσιοδοτήσεις που είχαν δοθεί τον Οκτώβριο του 2023 στους Μαρία Στεργίου, Ιωάννη Παπάζογλου και Δημήτριο Τσώκο. Ο Ιωάννης Παπάζογλου που είχε αναλάβει την ευθύνη της επικοινωνίας του ομίλου αποχώρησε και ανέλαβε Head of Corporate Affairs του ομίλου Μυτιληναίος ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει και η επί χρόνια στέλεχος του τομέα επικοινωνίας Αγγελική Ελευθερίου. Ο Δημήτριος Τσώκος ήταν στις προμήθειες και η Μαρία Στεργίου στον τομέα συμβάσεων με εταιρικούς πελάτες της Nova και αναβαθμίστηκε ως Executive Director του ομίλου United.

Κονταροχτυπήματα

Σφαγή έγινε μεταξύ των εταιριών ορκωτών για την ανάληψη του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου Σαράντη. Ενώ φαινόταν ότι το προβάδισμα είχε η Grant Thornton η KPMG έκανε μεγάλη έκπτωση σε σχέση με την αρχική προσφορά που είχε υποβάλει και πήρε τη δουλειά. Βέβαια το ερώτημα είναι πως από την αρχική μέχρι την τελική προσφορά υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις όταν μιλάμε για έλεγχο που ως γνωστόν έχει προϋπολογισμένα κόστη. Οπότε δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν. Ή η KPMG πήγε αρχικά για μεγάλο κέρδος και τελικά αναγκάστηκε να το περιορίσει ή έκανε έκπτωση που μπορεί στο τέλος να λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας του ελέγχου.

Το ενδιαφέρον δάνειο οι γέροντες αναλυτές

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα διαπιστώνει κάποιος αν διαβάσει τις οικονομικές καταστάσεις της Pantelakis Χρηματιστηριακή. Όπως για παράδειγμα ότι πήρε δάνειο 4 εκ ευρώ από τη Eurobank για τις ανάγκες της ειδικής διαπραγμάτευσης. Για να το έκανε προφανώς η ειδική διαπραγμάτευση πρέπει να είναι πολύ προσοδοφόρα αλλά αυτό δεν προκύπτει από τις οικονομικές επιδόσεις εξαμήνου 2023 οι οποίες είναι οι τελευταίες δημοσιευμένες. Α και να μη τι ξεχάσουμε. Η Pantelakis έχει και καλούς αναλυτές που μπορεί να έχουν μείνει αναλυτές γιατί από τις αναλύσεις τους δεν μπόρεσαν να βγάλουν χρήματα από το Χρηματιστήριο αλλά τώρα στα γεροντάματά τους, τους ψάχνουν κάποιες εισηγμένες για τα όσα διασπείρουν δεξιά και αριστερά και τα οποία δεν έχουν σχέση με αναλύσεις.

Μερίσματα υπό … αίρεση

Μπορεί οι τράπεζες να βγάζουν πλέον τρελά κέρδη αλλά τα μερίσματα που θέλουν να διανείμουν μπορεί και να μην διανεμηθούν. Γιατί εκεί στον SSM φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και ξανασκέφτονται το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας του περίφημου DTC το οποίο είναι μεγάλο ποσοστό στα τραπεζικά κεφάλαια. Και για να σβήσει το DTC χρειάζεται χρόνος ενώ αν δεν σβήσει στους προβλεπόμενους χρόνους το λογαριασμό θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο δηλαδή όλοι εμείς οι φορολογούμενοι. Έτσι λοιπόν μπορεί να δούμε στο τέλος της ημέρας τα μερίσματα που θα δοθούν να είναι πενιχρά για να μην σας πούμε ότι δεν αποκλείεται να μην έχουμε και καθόλου μερίσματα.

Ποντάρισμα στο … 27%

Μένουμε στο θέμα των τραπεζών και φαίνεται ότι στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ποσοστό που θα πουληθεί από το ΤΧΣ. Έχοντας υπ΄ όψιν μας το παρασκήνιο και τις προθέσεις σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο δεν αποκλείαμε τη διάθεση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ δηλαδή του 27%. Έτσι κι αλλιώς η τράπεζα είναι must αυτή την περίοδο με τα κέρδη του 2023 αλλά και τις προοπτικές που έχει και η ζήτηση που από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι πολύ υψηλή.

Η ρήτρα της Ιντραλότ που μπορεί να αλλάξει και το κουπόνι

Μια ενδιαφέρουσα ρήτρα περιλαμβάνει το εταιρικό ομόλογο ύψους έως 130 εκ ευρώ της Ιντραλότ η δημόσια εγγραφή του οποίου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και διαρκέσει έως τις 23 Φεβρουαρίου. Η ρήτρα προβλέπει ότι σε περίπτωση αλλαγής του μετοχικού ελέγχου της εταιρίας το ομόλογο θα επαναγοραστεί σε τιμή 101%. Βέβαια η ρήτρα αυτή μπορεί να αλλάξει μετά από συνέλευση ομολογιούχων καθώς από ότι φαίνεται η εταιρία δύσκολα θα παραμείνει στα χέρια του ομίλου Κόκκαλη και του εταίρου του την ερχόμενη πενταετία καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η πολιορκία μετά την αναδιάρθρωση του χρέους και την εξυγίανση του ισολογισμού της Ιντραλότ. Κατά τα λοιπά το ενδιαφέρον στρέφεται στο κουπόνι του ομολόγου το οποίου θα είναι κοντά στο 6% (πιθανά ελαφρώς υψηλότερα) γεγονός που θα έχει οριακά θετική επίπτωση στα χρηματοοικονομικά έξοδα της Ιντραλότ δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού αγγίζει το 6,5%.

Το «θαύμα» της … κρεμασμένης στον αέρα πώλησης του Πόρτο Καρράς

Πολύ ωραία πράγματα συνεχίζουν να συμβαίνουν με την Τεχνική Ολυμπιακή και την περίφημη πώληση του Πόρτο Καρράς στον Ιβάν Σαββίδη. Υποτίθεται από τον περασμένο Μάιο σε δύο μήνες θα είχε κατατεθεί το πόρισμα της KPMG που ήταν ο τρίτος ανεξάρτητος εκτιμητής για το τελικό τίμημα. Βέβαια στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2023 αναφερόταν ότι οι δύο μήνες ισχύουν από τότε που οι αντισυμβαλλόμενοι θα παραδώσουν τα στοιχεία. Και ρωτάμε εμείς οι αφελείς αν δεν παραδώσουν ποτέ τι θα γίνει; Πάντως από ούτε φωνή ούτε ακρόαση δεν έχουμε και δεν βρέθηκε κανένας από τις εποπτικές αρχές να ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την ιστορία που από την ημέρα της συναλλαγής έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Καλό θα ήταν επίσης να ρωτήσει τι ακριβώς βιβλία και στοιχεία παρέλαβε ο όμιλος Σαββίδη από το Πόρτο Καρράς και πως ακριβώς υπέγραφαν επί χρόνια οι ορκωτοί ελεγκτές του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής. Κατά τα λοιπά ο όμιλος Στέγγου μπαίνει και στα κόκκινα δάνεια μέσω της Mount Street και οι αρμόδιες υπηρεσίες τα βλέπουν όλα καλά και δίνουν και τι