ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sunlight: Μια ελληνική εταιρεία στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών λιθίου

Sunlight: Μια ελληνική εταιρεία στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών λιθίου

Ανάμεσα στους παγκόσμιους «παίκτες» στην πολλά υποσχόμενη και  ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των μπαταριών λιθίου συγκαταλέγεται η ελληνική Sunlight, η οποία επενδύει 105 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου στη χώρα μας.

Η ελληνική εταιρεία, μέλος του ομίλου Olympia, συμφερόντων του κ. Πάνου Γερμανού ήδη εδώ και 12 χρόνια αναπτύσσει και παράγει μπαταρίες βασισμένες στις τεχνολογίες λιθίου και πλέον αποκτά παγκόσμιο βεληνεκές χάρη στο Ερευνητικό Κέντρο που δημιουργεί.

Συγκεκριμένα, η Sunlight επενδύει 105 εκατ. ευρώ σε ένα νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα, το οποίο έρχεται για να προστεθεί και να ενδυναμώσει εκείνο που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στην Ξάνθη, μαζί με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η επένδυση αυτή δίνει εξαιρετικό προβάδισμα στη Sunlight έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς η Έρευνα και Ανάπτυξη αφορά σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που βρίσκονται στην καρδιά της ανάπτυξης και εφαρμογής μια πιο φιλικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι τομείς ενδιαφέροντος της Sunlight, στους οποίους και η ελληνική εταιρεία θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον είναι οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για την ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, χάρη στην επένδυση αυτή η Sunlight θα αποκτήσει στην Ελλάδα τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης.

«Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα, ως Όμιλος απαντάμε με την επένδυση των 105,26 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να υποστηρίξει το όραμα της Sunlight για μετάβαση σε μία πιο φιλική/καθαρή πράσινη ενέργεια μέσα από τις μπαταρίες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου Olympia κ. Γιάννης Καραγιάννης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επένδυσης.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι η εν λόγω επένδυση χρηματοδοτείται από κονδύλια ΕΣΠΑ με 50 εκατ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνεται στην πρόταση «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών» (European Battery Innovation - EuBatIn). Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ακόμη 46 εταιρείες από 12 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe), εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt, Fiamm κ.λπ.) και κατασκευαστές υλικών και εξοπλισμού.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, κεφαλαιοποιώντας 12 χρόνια εμπειρίας στις τεχνολογίες λιθίου, η SUNLIGHT γίνεται σήμερα η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο πρόγραμμα Important Project of Common European Interest που αποτελεί μέρος των συνολικών δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των μπαταριών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight κ. Λάμπρος Μπίσαλας.

Έτσι, η Sunlight είναι πρεσβευτής της Ελλάδας σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών που θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αναβάθμιση της καινοτομίας στην παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη. Μια εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένης και της ραγδαίας ανάπτυξης που βιώνει η αγορά μπαταριών λιθίου, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για εκτίναξη της αξίας της στα 250 δισ. μέχρι το 2025. Η ταχύτατη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έχει φέρει τις μπαταρίες λιθίου στο προσκήνιο και η Sunlight, μέσω της επένδυσής της παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επιπλέον, η έναρξη λειτουργίας το Ερευνητικού Κέντρου, η οποία τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα δημιουργήσει συνολικά έως 1.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας πόλο έλξης για Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Παράλληλα, προβλέπονται συνέργειες με ακαδημαϊκά ιδρύματα, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και για διδακτορικές διατριβές, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας θα υλοποιηθούν στις παραγωγικές μονάδες της Sunlight θα ενισχυθούν και αυτές με τη σειρά τους τα επόμενα χρόνια.

O Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia δήλωσε σχετικά: «Μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα και τις επιπτώσεις της πανδημίας που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα, ως Όμιλος απαντάμε με την επένδυση των 105,26 εκατ. ευρώ, η οποία έρχεται να υποστηρίξει το όραμα της SUNLIGHT για μετάβαση σε μία πιο φιλική/καθαρή πράσινη ενέργεια μέσα από τις μπαταρίες. Παράλληλα μέσα από το νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης το ανθρώπινο κεφάλαιο έρχεται στο επίκεντρο. Υπάρχουν υψηλής εξειδίκευσης επιστήμονες και ερευνητές σε όλο τον κόσμο που έχουν διακριθεί στον τομέα της ενέργειας και θα ήταν μεγάλη επιτυχία να μπορέσουμε να τους επαναπατρίσουμε».