ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι πρακτικές της ΕΥΔΑΠ προστατεύουν το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο

Πώς οι πρακτικές της ΕΥΔΑΠ προστατεύουν το νερό ως πολύτιμο φυσικό πόρο

Όσο μικρό και αν μοιάζει το αποτύπωμά μας στον πλανήτη Γη, η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές μας επιλογές μπορούν να αποβούν καταστροφικές για το περιβάλλον

Άλλωστε, η φροντίδα του περιβάλλοντος μπορεί να είναι πράξη ατομική ή συλλογική, μικρότερη ή μεγαλύτερη, βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Όποια και αν είναι η αφετηρία της κάθε πράξης, μία είναι η κοινή συνισταμένη όλων, πως για τον πλανήτη είναι ανάγκη να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να γινόμαστε ένα για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε.

Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός πως οι πολίτες ανά τον κόσμο έχουν πλέον αντιληφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάγκη δράσης, ενώ οι εταιρείες με τη σειρά τους, έχουν εξαγγείλει τη στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο είναι, πόσο εύκολο είναι, η κάθε εταιρεία να έχει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος που αποτελεί βασικό πυλώνα των αρχών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Για την ΕΥΔΑΠ, η θετική απάντηση στον συγκεκριμένο προβληματισμό μοιάζει ως η μόνη επιλογή, μιας και πρόκειται για μία Εταιρεία που εντάσσει διαδικασίες και δράσεις στην επιχειρηματική της δράση με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέσα από την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού: του νερού μας.

Οι αρχές της ΕΚΕ είναι το ζητούμενο για την προστασία του περιβάλλοντος

Μπορεί από τους πόρους που μας προσφέρει ο πλανήτης μας, όπως το οξυγόνο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και τα ορυκτά μέταλλα, άλλοι να είναι πιο σημαντικοί και άλλοι πιο κερδοφόροι, ωστόσο ένα είναι το σίγουρο: Οι πιο συχνές συνήθειές μας εντός του σπιτιού, περιλαμβάνουν τη λέξη νερό καθώς το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που μας συντροφεύει σχεδόν σε κάθε μας κίνηση.

Έχουμε αναρωτηθεί ωστόσο, ποια είναι τα σημεία-«κλειδιά» που προστατεύουν και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση αυτού του φυσικού πόρου που αποτελεί σημαντικό «συστατικό» στοιχείο της καθημερινότητάς μας;

Εάν όχι, αρκεί να γνωρίσουμε τις ενέργειες και τις δράσεις της ΕΥΔΑΠ που έχουν ως γνώμονα και προϋπόθεση για τη βιώσιμη επιχειρηματική της δράση, τον άνθρωπο, τον σεβασμό των ανθρωπίνων αξιών και τη δέσμευση στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), σε κάθε επίπεδο λειτουργίας της Εταιρείας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σχεδιαζόμενης στρατηγικής με έμφαση στην ανάπτυξη των εργαζομένων, την κοινωνική ευημερία, τη διαφάνεια, την ηθική ακεραιότητα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πώς προκύπτει η προστασία και η εξοικονόμηση του νερού

Όπως πάντα, οι αριθμοί είναι εκείνοι που επιβεβαιώνουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων να συμβάλλουν σε πρακτικές που προάγουν την «πράσινη» ανάπτυξη, καθώς τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα χάρη και στον συγκεκριμένο κλάδο. Αναφορικά με την αιτία των ολοένα και αυξανόμενων «πράσινων» πρακτικών, είναι γεγονός πως τα οφέλη τους σε μία ακόμη πιο βιώσιμη επιχειρηματική δράση είναι πολλαπλά και πολυεπίπεδα.

Το ερώτημα ωστόσο είναι, μέσω ποιων πρακτικών προκύπτουν τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για μία Εταιρεία όπως είναι η ΕΥΔΑΠ. Την απάντηση εδώ έρχεται να δώσει ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, το πρόγραμμα αντικατάστασης των υδρομετρητών, η λειτουργία Κεντρικού Διαχειριστικού Συστήματος Υδατικών Πόρων, η λειτουργία Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών και Διαχείρισης Δικτύων για την προληπτική συντήρησή τους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βλαβών και των διαρροών, καθώς και η έρευνα και ο σχεδιασμός για επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού για άρδευση και άλλες δευτερεύουσες χρήσεις.



Με τον πλανήτη να επωμίζεται το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας και να ξεσπά μέσα από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, φονικές πυρκαγιές και άνοδο της στάθμης των ωκεανών, η υιοθέτηση ενός πιο «πράσινου» τρόπου ζωής είναι αναγκαία και από την πλευρά των επιχειρήσεων. Η ΕΥΔΑΠ, κάνοντας ένα «βήμα» τη φορά, έχει ανοίξει τον «δρόμο» μέσα από μικρές και ουσιαστικές πράξεις, για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και τη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.