ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με το Skip για τον άνθρωπο και το περιβάλλον: Αναλαμβάνουμε δράσεις, εδώ και τώρα!

Με το Skip για τον άνθρωπο και το περιβάλλον: Αναλαμβάνουμε δράσεις, εδώ και τώρα!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης;

Σε μία σύγχρονη εποχή που η λέξη «κρίση» αποτελεί το δεύτερο συνθετικό σε έννοιες που καθορίζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι έχουμε μπει στη διαδικασία να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να εξομαλύνουμε κάπως αυτή τη δυσάρεστη συνθήκη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης; Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία πιο ανθρώπινη διαβίωση για τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Κι όμως, υπάρχουν πολλές σωστές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οι οποίες προέρχονται όλες από την ίδια ρίζα: Τη συμμετοχή μας.

Διότι προσφέροντας τη συμμετοχή και τη στήριξή μας σε ελπιδοφόρες δράσεις, οι οποίες έχουν ένα θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου, ενός κόσμου που επιθυμούμε για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Και επειδή έναν τέτοιο κόσμο επιδιώκει και το Skip, το απορρυπαντικό που εδώ και πάνω από 50 χρόνια φροντίζει και αναζωογονεί τα ρούχα μας, παρακάτω ακολουθούν μερικές από τις δράσεις του για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ο οποίες αξίζουν την προσοχή μας.

Αποβλέποντας σε ένα «Καθαρό Μέλλον» με μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα

Αρκεί να αναλογιστούμε πως περίπου 9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, προκαλώντας τον θάνατο εκατομμυρίων θαλάσσιων όντων, για να καταλάβουμε πως μειώνοντας τη χρήση πρωτογενούς πλαστικού, θα έχουμε κάνει ένα μικρό αλλά σπουδαίο βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αυτή τη δυνατότητα μας δίνει το Skip, το απορρυπαντικό που έχει εξαιρετικές επιδόσεις ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης, αφού συμμετέχει στη στρατηγική της Unilever «Καθαρό Μέλλον». Αυτό σημαίνει, επίσης, πως το Skip έχει ήδη προχωρήσει σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, σε συσκευασίες που περιέχουν 35% ανακυκλωμένο πλαστικό, καθώς και σε συνθέσεις με 100% φυσικής προέλευσης ένζυμα. Μάλιστα, υπολογίζεται πως με τη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στις συσκευασίες Skip που παράγονται στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο της Unilever στο Ρέντη, έχει επιτευχθεί η εξοικονόμηση 146 τόνων πλαστικού ετησίως, μία ποσότητα που αντιστοιχεί σε 58 εκατομμύρια τουβλάκια παιδικών κατασκευών - τα οποία, μάλιστα, αν τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτουν την απόσταση από Αθήνα μέχρι Βενετία!

Αξιοποιώντας ρούχα που δεν χρησιμοποιούμε μέσω της «Κοινωνικής Ντουλάπας»

Έχει αποδειχθεί πως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης πετάει στα απορρίμματα περίπου 14 κιλά ρούχα ετησίως και αυτός ο αριθμός εν μέρει αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο η βιομηχανία της μόδας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία, έπειτα από αυτό αυτή του πετρελαίου. Ειδικότερα αν σκεφτούμε πως την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που στερούνται αυτά τα ρούχα, είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πως υπάρχουν τρόποι να αξιοποιήσουμε τα ρούχα που δεν φοράμε πλέον, αντί να τα αχρηστεύουμε. Έναν από αυτούς τους τρόπους μας τον δίνει το Skip μέσω της «Κοινωνικής Ντουλάπας». Η συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη με την οργάνωση Fabric Republic, συλλέγει ρούχα που δεν χρειαζόμαστε, θέλοντας να τα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες. Ακριβώς για αυτό, το Skip έχει τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της Αττικής μεγάλα κιβώτια-ντουλάπες σε σχήμα T-shirt, διακοσμημένα από γνωστούς street artists, όπου εκεί μπορούμε να αφήνουμε τα ρούχα που δεν θέλουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η «Κοινωνική Ντουλάπα» αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, αφού μέσα σε μόλις 9 μήνες έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.508 κιλά ρούχων, τα οποία αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια, αποκτούν μια «δεύτερη ζωή».

Το «Κοινωνικό Πλυντήριο Skip» που προσφέρει «πλύσεις αγάπης» από το 2016

Έχουν περάσει σχεδόν 6,5 χρόνια από την πρώτη μέρα λειτουργίας του «Κοινωνικού Πλυντηρίου Skip» και μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κοινωνική δράση έχει πραγματοποιήσει 189.000 πλύσεις αγάπης, οι οποίες ισοδυναμούν με 1.500 τόνους ρούχων. Όλα ξεκίνησαν το 2016, όταν η Unilever σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, δημιούργησε ειδικούς χώρους εξοπλισμένους με επαγγελματικά πλυντήρια και στεγνωτήρια, θέλοντας να παρέχει δωρεών «πλύσεις αγάπης» σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα ή σε βασικές ηλεκτρικές συσκευές. Εκεί μπορούσε καθένας που το είχε ανάγκη να πλύνει τα ρούχα που ήθελε, ενώ σε όλες αυτές τις πλύσεις χρησιμοποιούνται απορρυπαντικά Skip και μαλακτικά Cajoline. Πλέον, η δράση του «Κοινωνικού Πλυντηρίου Skip» έχει βγει και εκτός Αθηνών, αφού μέσα από τη συνεργασία του με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Αλίμου, έχουν δημιουργεί άλλες δύο αντίστοιχες σταθερές δομές.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να συμμετέχουμε σε σπουδαίες δράσεις, οι οποίες θα έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, το Skip μας δίνει αυτή την ευκαιρία. Μέσα από μικρές κινήσεις, όπως η προσφορά των ρούχων που δεν φοράμε πλέον ή η επιλογή του Skip για τη φροντίδα των ρούχων μας, γινόμαστε κομμάτι μίας μεγάλης προσπάθειας, η οποία θα φέρει την αισιόδοξη αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.