ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

PCT: Mε υπευθυνότητα και αφοσίωση δίπλα στην τοπική κοινωνία

PCT: Mε υπευθυνότητα και αφοσίωση δίπλα στην τοπική κοινωνία

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (CSR) αναδεικνύεται ως ένας ολοένα και πιο σημαντικός πυλώνας στον επιχειρηματικό κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο οι εταιρείες θέτουν ως πρωταρχικό τους στόχο, καθώς αναπτύσσουν την στρατηγική τους, να εισάγουν βιώσιμες και υπεύθυνες πρακτικές.

Η PCT, θυγατρική της COSCO SHIPPING Ports Limited, διαχειρίζεται από τον Οκτώβριο του 2009 τις εγκαταστάσεις των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά. Τα τελευταία 13 χρόνια, η εταιρεία υλοποιεί ένα εμβληματικό επενδυτικό πρόγραμμα με σκοπό να καταστήσει το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι κορυφαίο κόμβο του διαμετακομιστικού θαλάσσιου εμπορίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πέρα από τη συμβολή της στην ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιά και τη συνεισφορά της στην εθνική και τοπική οικονομία, η PCT υλοποιεί από την αρχή της λειτουργίας της μια συνεχώς αναπτυσσόμενη δέσμη δράσεων κοινωνικής ευθύνης. Με άξονες την κοινωνική φροντίδα, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και το Περιβάλλον έχει προσφέρει συνολικά 600.000€ για την ενίσχυση εκπαιδευτικών και κοινωφελών ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στις τοπικές κοινωνίες.

Στοχευμένες δράσεις με έμφαση στην κοινωνία και το περιβάλλον

Η PCT βρίσκεται επίσης δίπλα στις ανάγκες των μαθητών, έχοντας αναλάβει τη δωρεά εξοπλισμού πληροφορικής σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά καθώς και τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούν κοινωφελείς οργανισμοί όπως το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.

Από το 2022 η PCT έγινε μέλος της περιβαλλοντικής συμμαχίας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης WE4ALL, συμβάλλοντας στον ευρύτερο στόχο για την προστασία του Περιβάλλοντος. Η αρχή έγινε πέρυσι με τη συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας και των οικογενειών τους σε δενδροφύτευση στην Παιανία, συνεχίστηκε το φετινό Σεπτέμβριο με τον καθαρισμό της παραλίας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, και ολοκληρώθηκε για το 2023 με την εθελοντική δεντροφύτευση στον Υμηττό, στις 2 Δεκεμβρίου. Σε όλο το φάσμα των Περιβαλλοντικών δράσεων της εταιρείας, το προσωπικό της μαζί με τις οικογένειές τους δίνουν το παρών, τονίζοντας έτσι τη σημασία που κατέχουν αντίστοιχες δράσεις στην εταιρική κουλτούρα και φιλοσοφία της PCT.

Κοινωνική μέριμνα για όσους έχουν ανάγκη τη στήριξη

Εξέχουσα θέση έχουν οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, μέσω προγραμμάτων διανομής ειδών πρώτης ανάγκης. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για ηλικιωμένους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται σε προνοιακά ιδρύματα, με την ενίσχυση δημόσιων δομών όπως το Γηροκομείο Πειραιά. Παράλληλα, η PCT εστιάζει συστηματικά τη δραστηριότητά της στα Άτομα με Αναπηρία κάθε ηλικίας, συμπράττοντας με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων και Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες «Αγάπη Φροντίδα Ζωής» για τη δωρεά εξοπλισμού ο οποίος είναι απαραίτητος στην καθημερινότητά τους. Μια από τις δράσεις, όπου η στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία «συναντήθηκε» με ιδιαίτερα αθλητικά επιτεύγματα, είναι η δωρεά ειδικού αθλητικού εξοπλισμού στον Έλληνα πρωταθλητή Παραολυμπιακών Αγώνων Γεώργιο Σφάλτο, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Αγάπη Φροντίδα Ζωής», προκειμένου να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2026.

Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας

Το 2024 η PCT έχει σχεδιάσει να επεκτείνει το εύρος, τόσο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης όσο και των συνεργασιών της με τοπικούς φορείς και οργανισμούς κοινωνικού σκοπού. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται δράσεις δωρεάς μέσων για σκοπούς πολιτικής προστασίας και αναβάθμισης χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Captain Wang Jihang, Managing Director της PCT: «Σκοπός μας είναι να σχεδιάζουμε και να κάνουμε πράξη πρωτοβουλίες οι οποίες τελικά θα έχουν αξιοσημείωτο όφελος σε ανθρώπους των περιοχών όπου όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιούμαστε και ανήκουμε. Ιδιαίτερη σημασία έχει για εμάς να αναλαμβάνουμε δράσεις που να κάνουν τη διαφορά στο περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία, σε συνέπεια πάντα με τις αξίες και τη φιλοσοφία της PCT».