ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σχεδιάζουν οι εμποροϋπάλληλοι για την κυριακάτικη αργία και την κλαδική σύμβαση

Τι σχεδιάζουν οι εμποροϋπάλληλοι για την κυριακάτικη αργία και την κλαδική σύμβαση

Παρεμβάσεις προς τις επιθεωρήσεις εργασίας, το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και τους κατά τόπους δήμους, με στόχο την εκ νέου νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα καθόλη τη διάρκεια του έτους, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η σημερινή διοίκηση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που θα επιδιώξει να συσπειρώσει τα μέλη της προς αυτή την κατεύθυνση στη διάρκεια της αποψινής εκλογο-απολογιστικής συνέλευσης του σωματείου.

Εξάλλου, η διοίκηση θα προτείνει στο Σώμα την πραγματοποίηση απεργίας εντός του Ιουνίου, ενόψει της λήξης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που «θεωρείται ως η βάση και της δικής μας κλαδικής» όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης, Σοφία Καλαντίδου.

Στη διάρκεια της αποψινής γενικής συνέλευσης, που ξεκινάει στις 6:30 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, θα οριστεί η εφορευτική επιτροπή για τη διενέργεια των εκλογών του σωματείου, οι οποίες, σύμφωνα με την κ. Καλαντίδου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τις 25 του μηνός.

Εν αναμονή των εξελίξεων, η ίδια εκφράζει φόβους ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να κατοχυρώσει εκ νέου νομοθετικά την κυριακάτικη αργία. Προσθέτει μάλιστα, ότι η κατάσταση δεν αποκλείεται ακόμη και να επιδεινωθεί, αφού «τα μηνύματα που παίρνουμε από τα μεγάλα καταστήματα είναι ότι οι εργοδότες μας έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν το ωράριό μας λάστιχο».

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου μας, έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους, που είναι αποτέλεσμα της απλήρωτης δουλειάς, της ανασφάλιστης εργασίας, της σκληρής εντατικοποίησης, της εκ περιτροπής εργασίας, του 3ωρου και 4ωρου που γίνεται 9ωρο, των πεντάμηνων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και voucher, της κατάργησης της Κυριακής αργίας και της εργάσιμης εβδομάδας των επτά ημερών και των 68 ωρών» σημειώνει η κ. Καλαντίδου.

Προσθέτει ότι τα βασικά αιτήματα των εμποροϋπαλλήλων που θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή γενική συνέλευση, συνοψίζονται στα εξής: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, υποχρεωτικής για όλα τα καταστήματα για όλο τον χρόνο, κατάργηση όλων των νόμων που απελευθέρωσαν το ωράριο, υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ και οκτάωρο-πενθήμερο με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.