ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αθήνεο: «Εννέα καλλιτέχνες, εννέα έργα, ένας κοινός εικαστικός δρόμος, τo κριθάρι, η σπορά»

Αθήνεο: «Εννέα καλλιτέχνες, εννέα έργα, ένας κοινός εικαστικός δρόμος, τo κριθάρι, η σπορά»

Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2015, φιλοξενώντας σειρά εκθεμάτων με αντικείμενο την ιστορία της μπίρας και τον πολιτισμό της αλλά και παρουσιάζοντας μέσα από πρωτότυπα συλλεκτικά αντικείμενα τη συναρπαστική ιστορία των 50 ετών λειτουργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο 2016 ο πρώτος ετήσιος κύκλος Διαλέξεων & Ξεναγήσεων, με θεματολογία συνδεδεμένη με τα εκθέματα του χώρου και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Την επιμέλεια του κύκλου των 10 μηνιαίων διαλέξεων που προγραμματίζονται για το 2016 έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Φιλοξενούμενοι κάθε φορά ένας ή περισσότεροι ομιλητές, σχετικοί με την αρχαιολογία ή τη νεότερη ιστορία της μπίρας, ή ακόμη με τα μόνιμα ή τα περιοδικά εκθέματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ειδικότερα, μιλούν στο κοινό για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές, χημικοί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες που έργα τους θα φιλοξενούνται κατά διαστήματα στον χώρο, παρουσιάζουν το εκάστοτε έκθεμα-αντικείμενο της διάλεξης, συνομιλώντας με την αφορμή αυτή με το κοινό. Η διάλεξη θα ακολουθείται κάθε φορά για όσους το επιθυμούν από μικρή ξενάγηση στα υπόλοιπα εκθέματα του χώρου, ενώ μια φιλική «γευσιγνωσία» μπίρας θα περιμένει τους επισκέπτες στο κλείσιμο.

Στη δεύτερη διάλεξη του κύκλου το Σάββατο 2 Απριλίου και ώρα 14.00, προσκεκλημένοι ομιλητές-ξεναγοί του κοινού είναι οι 9 εικαστικοί καλλιτέχνες (Άννα Αμπαριώτου, Βασίλης Βρεττός, Μάριος Βουτσινάς, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη και Χρίστος Συμεωνίδης) που συνεργάστηκαν με το ΑΘΗΝΕΟ πραγματοποιώντας έργα με θέμα «ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΙ-Η ΣΠΟΡΑ», προορισμένα για την ομώνυμη περιοδική εικαστική έκθεση που σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού φιλοξενείται στον χώρο.

Ήδη πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη διάλεξη με τίτλο
«Ένα μαγικό ταξίδι στην περιπέτεια της μπίρας μέσα από σύγχρονα κεραμεικά σκεύη», κατά τη διάρκεια της οποίας οι εικαστικές κεραμίστριες Τίνα Καραγεώργη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Άσπα Παπαλεξανδρή & Σταυρούλα Παπασπύρου που εργάστηκαν για να δημιουργήσουν σύγχρονα σκεύη πόσης για τη συλλογή του ΑΘΗΝΕΟ εμπνεόμενες από τα αντίστοιχα ιστορικά, μας συνόδευσαν σε μια σύντομη αλλά συναρπαστική διαδρομή αιώνων, από την προϊστορική Κίνα έως τη βικτωριανή εποχή.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι προσκεκλημένοι ομιλητές αρχαιολόγοι Πέγκυ Ρίγγα και Κώστας Πασχαλίδης, μιλούν αντίστοιχα με αντικείμενο την ανακάλυψη και την αποθέωση της μπίρας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα από τους Ετρούσκους και τους Αιγύπτιους (Πέγγυ Ρίγγα) αλλά και για το συναρπαστικό θαλάσσιο ταξίδι της στη Μεσόγειο και τη θριαμβική υποδοχή της από τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους (Κώστας Πασχαλίδης). Η αρχαιολόγος Πέγκυ Ρίγγα κλείνει την πρώτη περίοδο του κύκλου τον Ιούνιο, μιλώντας για την μπίρα στην Αρχαία Ελλάδα και τον Ρωμαϊκό Κόσμο.

Μετά από θερινή διακοπή δύο μηνών, οι ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΘΗΝΕΟ, θα συνεχιστούν με νέα θεματολογία και με αντίστοιχη δομή κάθε επίσκεψης τον Σεπτέμβριο.

Λίγα λόγια για την περιοδική έκθεση (διάρκεια 15/12/15-15/5/16)

Παράλληλα με τα μόνιμα εκθέματα στο ΑΘΗΝΕΟ παρουσιάζεται από τις 15 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 15 Μαΐου 2016 η ομαδική εικαστική εγκατάσταση "Το κριθάρι: η σπορά". Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί: Άννα Αμπαριώτου, Βασίλης Βρεττός, Μάριος Βουτσινάς, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Δέδες, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη και Χρίστος Συμεωνίδης, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Το ΑΘΗΝΕΟ βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Κηφισού 102. Πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στην ιστορία της μπίρας και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο οποίος από τον Μάιο του 2015 προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ζυθογνωσίας μέσα από μουσειακό εκθεσιακό υλικό, λειτουργώντας επίσης ως κέντρο εκπαίδευσης με συνεχιζόμενα διαδραστικά σεμινάρια και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αντλώντας έμπνευση από το ελληνικό κριθάρι και τη διαδικασία επεξεργασίας της πρώτης ύλης για την παραγωγή της μπίρας, 9 Έλληνες εικαστικοί δημιουργούν μέσα στον χώρο εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και τεχνικές (φωτογραφία, βίντεο, εγκατάσταση, γλυπτική, ψηφιδωτό, κόσμημα, ζωγραφική). Δίνοντας έμφαση στο συμβολικό περιεχόμενο της πράξης της σποράς, που στην Ελλάδα πραγματοποιείται αυτή την εποχή του χρόνου, κάθε ένας από τους συμμετέχοντες εξερευνά με το δικό του προσωπικό ύφος τη φύση και τον αέναο κύκλο της ζωής έχοντας ως κεντρικό θεματικό άξονα το κριθάρι, και τη σπορά του ως σύμβολο λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς.

Το κριθάρι επιλέχθηκε ως κεντρική θεματική της έκθεσης καθώς αποτελεί για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία κεντρική πηγή κάθε δραστηριότητας και πρωταρχικό ενδιαφέρον. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιεία συνεργάζεται με 3.000 αγρότες ανά την Ελλάδα καλύπτοντας πλήρως τις παραγωγικές της ανάγκες με 100% ελληνικό κριθάρι, ενώ παράλληλα λειτουργεί πειραματικά προγράμματα για νέους επιστήμονες και ερευνητές, που στόχο έχουν την καινοτομία και την αειφορία.

Λίγα λόγια για το ΑΘΗΝΕΟ

Στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο, λειτουργεί σήμερα το ΑΘΗΝΕΟ, ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, ένας πυρήνας καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο νέο πολύ-λειτουργικό χώρο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς ανακαλύπτοντας έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο, μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της. Το ΑΘΗΝΕΟ έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στο χώρο λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της, όπου οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης στο Κέντρο Ζυθογνωσίας του ΑΘΗΝΕΟ, είναι συγκεντρωμένες στην ιστοσελίδα www.athineo.gr και στη σελίδα στο facebook: letsbeer.gr.

Β’ Διάλεξη: Σάββατο 2 Απριλίου 2016, 14:.00
Ώρες λειτουργίας του ΑΘΗΝΕΟ: Σάββατο 13.00-20.00
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης στο www.athineo.gr/kratisi.html
Λεωφόρος Κηφισού 102, 122 41 Αιγάλεω