Στα 928,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ το α’ τρίμηνο του 2016

Newsroom Newsroom

Στα 928,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ το α’ τρίμηνο του 2016

H θετική πορεία του τομέα σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας βοήθησαν τον ΟΤΕ να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις απώλειες του όσον αφορά στα έσοδα για το α’ τρίμηνο του 2016 με την κερδοφορία να διατηρείται σε σχετικά καλά επίπεδα με βάση τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα.

Του Δημήτρη Μαλλά

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ για το α’ τρίμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκε στα 928,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 305,4 εκατ. ευρώ (-4,6%) με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 33,9 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 853,2 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2016 έναντι 1,136 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2015.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε:

«Σε αντίξοες συνθήκες, καταφέραμε να σημειώσουμε ένα θετικό πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα. Πετύχαμε αύξηση των εσόδων στη σταθερή, χάρη στα καλά αποτελέσματα της τηλεόρασης, αλλά και των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με το VDSL να καταγράφει ρεκόρ νέων συνδέσεων στο τρίμηνο. Επίσης, συνεχίστηκε η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες ICT. Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση στα έσοδα από υπηρεσίες οφείλεται στη μειωμένη χρήση, αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών στην αγορά. Οι θυγατρικές μας κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και στην Αλβανία πέτυχαν αύξηση εσόδων. Στη Ρουμανία, δεν έχουν διαφανεί ακόμη τα οφέλη από τις σημαντικές μας προσπάθειες και επενδύσεις. Ωστόσο, πιστεύουμε στην ικανότητα της νέας διοίκησης να βελτιώσει τις επιδόσεις της εταιρείας σε βάθος χρόνου.»

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας για το υπόλοιπο της χρονιάς, κυρίως λόγω της εφαρμογής μέτρων που θα επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας στην Ελλάδα και, πιθανά, τη ζήτηση για τις υπηρεσίες μας. Βασική μας προτεραιότητα είναι να παρέχουμε στους πελάτες μας την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη τους και να στηρίξουμε τα έσοδά μας, είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στρατηγικά στα δίκτυά μας και την τεχνολογία. Θα κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση με αυστηρή πειθαρχία σε λειτουργικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο, για να διατηρήσουμε την παραγωγικότητα και την κερδοφορία μας.»

Στο α’ τρίμηνο ο ΟΤΕ προσέλκυσε 37.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 58% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά τους 1.544.000 πελάτες. Συνεχίστηκε επίσης, η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων VDSL της εταιρείας, με τη προσέλκυση περίπου 18.000 συνδρομητών το τρίμηνο. Στο τέλος του τριμήνου, περίπου 168.000 συνδρομητές ή το 11% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής είχαν επιλέξει τις υπηρεσίες VDSL της εταιρείας.

Οι υπηρεσίες τηλεόρασης συνέχισαν να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη το α’ τρίμηνο του 2016. Στις 31 Μαρτίου 2016, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών ΟΤΕ TV ανήλθε σε 458.000, καταγράφοντας αύξηση 25% σε ετήσια βάση.

Στο τέλος του α’ τριμήνου 2016, η Cosmote παρείχε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε 7,5 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα, αυξημένους κατά 2,3% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2015.

Το α’ τρίμηνο 2016, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 3,1% (έτος 2015: -3,7%), μια ανθεκτική επίδοση λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 5,7%, ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 13,5% στις πωλήσεις συσκευών σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2015, το οποίο όμως είχε επηρεαστεί θετικά από το πρόγραμμα Ψηφιακής Αλληλεγγύης, επιδοτούμενο από την Ε.Ε το οποίο παρείχε σε δικαιούχους του Κοινωνικού Μερίσματος επιδοτούμενες συσκευές (tablets ή laptops), συνδέσεις στο διαδίκτυο και εκπαίδευση στο σπίτι κατά την διάρκεια του 2015.

Όσον αφορά το 2016, ο ΟΤΕ αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του το 2015. Στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα μέσα που διαθέτει, ο ΟΤΕ θα επιδιώξει να περιορίσει την επίδραση από τις σταθερά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την πίεση που υφίσταται η αγοραστική δύναμη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η ενδεχόμενη επιβολή πρόσθετης φορολογίας σε προϊόντα και υπηρεσίες της εταιρείας μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω τη ζήτηση.

Στις διεθνείς δραστηριότητές του, ο Όμιλος αναμένει ότι ο ανταγωνισμός στη Ρουμανία θα παραμείνει έντονος και λαμβάνει μέτρα για να μετριάσει τη μείωση των εσόδων μεσοπρόθεσμα, δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία, την εμπορική στρατηγική, τη συγκράτηση του κόστους και τις επενδύσεις σε δίκτυα.

Οι συνολικές επενδύσεις του ΟΤΕ αναμένεται και το 2016 να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 0,55 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για την απόκτηση φάσματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2016 αναμένεται να ανέλθουν σε 0,5 δισ. ευρώ περίπου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved