ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος

Tα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος

Σε αρκετά καλά επίπεδα κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Vodafone Ελλάδος για το α' εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2016).

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone για όλες τις θυγατρικές του, στην Ελλάδα ο κύκλος εργασιών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαμορφώθηκε στα 432 εκατ. ευρώ έναντι 433 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο μισό του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Όμως, τα έσοδα από υπηρεσίες, τα οποία αποτελούν και έναν από τους δείκτες στον οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κινήθηκε ανοδικά κατά 2,6% στο τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος (211 εκατ. ευρώ έναντι 206 εκατ. ευρώ), ισοσκελίζοντας πρακτικά τις απώλειες που είχαν υπάρξει στο τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος (194 εκατ. ευρώ έναντι 198 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση καθώς ανήλθαν στα 130 εκατ. ευρώ έναντι 115 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του οικονομικού 2015/2016, παρουσιάζοντας αύξηση 13%. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο έναντι 42 εκατ. ευρώ με το ποσοστό αύξησης να είναι στο 14,3%. Οι επενδύσεις παρουσίασαν ελαφρά μείωση από τα 61 εκατ. ευρώ στα 59 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική ταμειακή ρευστότητα διαμορφώθηκε στα 24 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ.

Η Vodafone Ελλάδος αύξησε κατά το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου την πελατειακή βάση της. Στην κινητή τηλεφωνία, η εταιρεία πρόσθεσε 7 χιλιάδες συνδρομητές συμβολαίου και 72 χιλιάδες πελάτες καρτοκινητής με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου η Vodafone Ελλάδος να φθάσει να εξυπηρετεί 5,869 εκατ. γραμμές.

Στη σταθερή τηλεφωνία, η Vodafone πρόσθεσε 15 χιλιάδες νέες γραμμές, φθάνοντας στις 586 χιλιάδες.

Λόγω και του καλοκαιριού, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) κατά το β' τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους της Vodafone παρουσίασε ελαφρά αύξηση σε σχέση με το α' τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το μικτό ARPU διαμορφώθηκε στα 8,22 ευρώ έναντι 7,85 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ARPU στα συμβόλαια ήταν στα 22,12 ευρώ (έναντι 21,24 ευρώ), ενώ το μέσο έσοδο ανά γραμμή καρτοκινητής ήταν στα 3 ευρώ (έναντι 2,72 ευρώ).