ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην «καρδιά» του Logistics Center της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Στην «καρδιά» του Logistics Center της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.  στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης

Ξημερώνει στην πεδινή κωμόπολη του Καβαλαρίου στη Θεσσαλονίκη, πολύ κοντά στη λίμνη Κορώνεια, κι ανάμεσα στις πυκνές σειρές των καλλιεργημένων χωραφιών αρχίζουν να ξεπροβάλλουν στο ημίφως τα πρώτα βαν και φορτηγά, που έχουν ως προορισμό ένα από τα πέντε μεγαλύτερα κέντρα αποθήκευσης και διανομής προϊόντων στην Ελλάδα.

Το κέντρο διανομής και αποθήκευσης της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» βρίσκεται στο 19ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, σε έκταση 145 στρεμμάτων και αναπτύσσεται σε εμβαδόν 62.000 τετραγωνικών Πρόκειται για μια επένδυση αξίας 50 εκατ. ευρώ. Είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα logistics center της Ελλάδας, και παρουσιάστηκε σε εκτενές ρεπορτάζ από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο συγκεκριμένο κέντρο logistics εργάζονται 520 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο logistics center λειτουργεί το μοναδικό στη χώρα σύστημα αυτόματης «ροής» προϊόντων, το E-TOW με τεχνολογία RFID, το οποίο κινεί ταυτόχρονα μέχρι και 550 roll cages (μεγάλα συρμάτινα καλάθια μεταφοράς προϊόντων) και παλέτες πάνω σε μια ενδοδαπέδια αλυσίδα μήκους άνω των 2 χλμ. Τελικός προορισμός είναι μια από τις 145 ράμπες αποστολών, από όπου θα τα παραλάβουν τα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στα 329 καταστήματα «Μασούτης» που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η «ακτινογραφία» του κέντρου logistics

Ενδεικτικό του μεγέθους του κέντρου αποθήκευσης και διανομής είναι το γεγονός ότι, κινούμενα με μέση ταχύτητα 2,1 χλμ ανά ώρα, τα roll cages χρειάζονται περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά, για να φτάσουν από τη μία πλευρά του κτηρίου στην άλλη -εκεί όπου θα φορτωθούν στα φορτηγά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του logistics center, Αργύρη Αργυρίου, «Το Κέντρο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στις 11/11/2011 και τότε εξυπηρετούσε 220 καταστήματα της Μασούτης. Σήμερα, εξυπηρετεί 329 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, από την Ορεστιάδα μέχρι την Αθήνα και από την Άνδρο μέχρι τη Λέσβο, και περίπου 20 μεγάλους πελάτες. Λειτουργεί από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 10 το βράδυ και θα μπορούσε σε πλήρη λειτουργία να εξυπηρετεί περισσότερα από 1000 καταστήματα. Καθημερινά διακινούνται από εδώ προς τα καταστήματα 2000 παλέτες και 1500 roll cages κατά μέσο όρο. Τα δε καταστήματα βάζουν τις παραγγελίες τους, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα "Mantis", που παρακολουθεί αποθέματα και παραγγελίες. Ο ιδιόκτητος στόλος μας είναι 80 φορτηγά, τα οποία όμως καλύπτουν περίπου το 50% του μεταφορικού έργου, με το υπόλοιπο 50% να διεκπεραιώνεται από συνεργαζόμενους οδηγούς φορτηγών δημοσίας χρήσης», εξηγεί ο κ. Αργυρίου, σύμφωνα με τον οποίο την τελευταία δεκαετία, συνεπεία αναπτύσσει μεγάλη δυναμική και η προοπτική για την Ελλάδα είναι πολύ ευνοϊκή.

Η ροή της ψυχρής αλυσίδας και οι «ατελείωτες» σειρές ραφιών ξηρού φορτίου

Διασχίζοντας κάποιος τις πύλες του Κέντρου και αφού προσπεράσει τα γραφεία και μια σειρά από υποστηρικτικούς χώρους, βρίσκεται μέσα στο χώρο της μαναβικής, όπου σε σταθερή θερμοκρασία 7 βαθμών Κελσίου φυλάσσεται κάθε είδους φρούτο και λαχανικό. «Προτιμώνται φρούτα και λαχανικά Ελλήνων παραγωγών και μόνο αν δεν υπάρχουν, μόνο τότε γίνονται εισαγωγές», εξηγεί ο κ. Αργυρίου. «Η μαναβική είναι κατά 100% κεντρικοποιημένη, η αλυσίδα της ψύξης δεν σπάει καθόλου και το 40% των καταστημάτων λαμβάνει την παραγγελία του την ίδια μέρα που την καταθέτει. Το υπόλοιπο 60% την παραλαμβάνει το αργότερο μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης», σημειώνει ο κ. Αργυρίου κι εξηγεί ότι η παραλαβή των φρούτων και των λαχανικών από τους παραγωγούς ξεκινά γύρω στις 5 το πρωί κι ακολουθεί αυστηρός ποιοτικός έλεγχος.

Στο χώρο, όπως και στον αντίστοιχο της εταιρείας στο Μαρκόπουλο, εδρεύει και η Διεύθυνση Υγιεινής Εγκαταστάσεων και Ασφάλειας Τροφίμων (ΔΥΕΑΤ) που είναι υπεύθυνη για την διαχείριση της ποιότητας των φρέσκων τροφίμων και των τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας που πωλούνται στα καταστήματα της εταιρείας και επιπλέον λειτουργεί το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, «το οποίο αποτελεί για την εταιρεία συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Στο συγκεκριμένο κέντρο logistics λειτουργεί ακόμη κρεοπωλείο με επτά θαλάμους και εμβαδόν 2.500 τετραγωνικών, που εξυπηρετεί όλη την αλυσίδα καταστημάτων «Μασούτης» πλην Αθήνας. Το κέντρο διαθέτει ακόμη περίπου 20 ψυκτικούς θαλάμους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εμβαδού του καταλαμβάνει το ξηρό φορτίο, τα συσκευασμένα προϊόντα.

Ανακύκλωση 5.500 τόνων χαρτονιού ετησίως

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου «δεν πετιέται τίποτα από τα καταστήματα», και προσθέτει «ανακυκλώνονται τα πάντα: μπουκάλια, νάιλον, τελάρα, λάδια, μπαταρίες κλπ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα καταστήματα της Αθήνας, κάθε χρόνο ανακυκλώνονται 5.500 τόνοι μόνο χαρτονιού». Στη συνέχεια, τα συγκεντρωμένα υλικά καταλήγουν στις αντίστοιχες μονάδες ανακύκλωσης, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

Επιπλέον, το κτήριο είναι έτσι κατασκευασμένο και λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και συνεπώς την προστασία του περιβάλλοντος. Ο επισκέπτης το αντιλαμβάνεται εύκολα αυτό, στρέφοντας το βλέμμα προς την οροφή, όπου σε μεγάλο μήκος του κτηρίου είναι ορατοί οι φωτοσωλήνες, που επιτρέπουν τη διάχυση φυσικού φωτός στους χώρους, για όσο διάστημα διαρκεί η μέρα, εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια.

Εξελιγμένα συστήματα παραγγελιοδοσίας – παραγγελιοληψίας

Κάθε χρόνο, σπουδαστές και σπουδάστριες από τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια, επισκέπτονται το Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής Προϊόντων της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.» στο Καβαλάρι, μεταξύ άλλων για να δουν από κοντά τα εξελιγμένα συστήματα παραγγελιοδοσίας-παραγγελιοληψίας και ενδοδιακίνησης προϊόντων, τα οποία πρακτικά έχουν εκμηδενίσει την πιθανότητα λάθους στις παραδόσεις.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr