ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Α. Διαμαντοπούλου: «Πιστεύω ότι θα επικρατήσει κατανόηση»

Α. Διαμαντοπούλου: «Πιστεύω ότι θα επικρατήσει κατανόηση»

Τις έγγραφες απαντήσεις στα αιτήματά τους περιμένουν από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας, Γιάννη Χαλά.

Ο κ. Χαλάς μετά από την κρίσιμη συνάντηση της ΠΝΟ με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία οδήγησε σε «ναυάγιο» δήλωσε πως δεν έχουν δοθεί δραστικές λύσεις στα αιτήματά τους

Η εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, θα συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της συνάντησης, με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας και Υγείας Γιώργου Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδου αντίστοιχα.

Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο τοπίο ότι πιστεύει πως θα επικρατήσει κατανόηση, αλληλεγγύη και σεβασμός των προβλημάτων όλων των Ελλήνων πολιτών.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι οι θέσεις του υπουργείου θα δοθούν εκ νέου γραπτώς στους ναυτικούς και ότι είναι στη διάθεση τους όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα για να δώσει όποιες απαντήσεις χρειαστούν, ώστε στα πλαίσια του δυνατού να υπάρξει συνεννόηση.

Μάλιστα, η υπουργός Ανάπτυξης, έκανε λόγο για τα μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία και η ναυτεργασία. Παράλληλα, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και των δυνατοτήτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για τον Οίκο του Ναύτου, ανέφερε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, προσθέτοντας ότι έχει γίνει επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ.

Για το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης του θέματος της ανεργίας είπε ότι έχει γίνει πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ των ναυτικών και ανέφερε ότι από την προηγούμενη φορά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.

Ο υπουργός Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή και ότι δεν υπάρχει θέμα για τους εργαζόμενους.

«Τώρα είμαστε στη φάση της εφαρμογής και της εξειδίκευσης παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες κατά την έναρξη λειτουργίας» πρόσθεσε ο υπουργός ο οποίος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΝΟ ότι δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται καθώς ο οίκος Ναύτου θα παραμείνει ένα ταμείο που θα απευθύνεται στους ναυτικούς αλλά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤ είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα και ότι δεν τίθεται κάποια αλλαγή.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του εφάπαξ των ναυτικών και ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο σε διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Σε ερώτημα αν θα προχωρήσει η απογραφή των συνταξιούχων και στο ΝΑΤ ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό θα γίνει όπως σε όλα τα ταμεία.