ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αγωνία για την απεργία στα πλοία τη Μ. Εβδομάδα

Αγωνία για την απεργία στα πλοία τη Μ. Εβδομάδα

Η τύχη της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να αποφασιστεί στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής.

Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής καλούνται να κρίνουν την ορθότητα ή μη των κινητοποιήσεων το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από κάθε πλευρά.

Χθες το απόγευμα, η συνάντηση που είχαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι της Π.Ν.Ο με την υπουργό Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, κατέληξε σε «ναυάγιο».

Ο κ. Χαλάς μετά από την κρίσιμη συνάντηση της Π.Ν.Ο με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία οδήγησε σε «ναυάγιο» δήλωσε πως δεν έχουν δοθεί δραστικές λύσεις στα αιτήματά τους

Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο τοπίο ότι πιστεύει πως θα επικρατήσει κατανόηση, αλληλεγγύη και σεβασμός των προβλημάτων όλων των Ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι θέσεις του υπουργείου θα δοθούν εκ νέου γραπτώς στους ναυτικούς και ότι είναι στη διάθεση τους όλο το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα για να δώσει όποιες απαντήσεις χρειαστούν, ώστε στα πλαίσια του δυνατού να υπάρξει συνεννόηση.

Μάλιστα, η υπουργός Ανάπτυξης, έκανε λόγο για τα μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία και η ναυτεργασία. Παράλληλα, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις στα πλαίσια του εφικτού και των δυνατοτήτων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Για τον Οίκο του Ναύτου, ανέφερε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, προσθέτοντας ότι έχει γίνει επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η Π.Ν.Ο.

Αν τελικώς η απεργία πραγματοποιηθεί, η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα είναι τεράστια, αφού οι επιβάτες θα πρέπει να εξυπηρετηθούν Μεγάλη Πέμπτη ή Μεγάλη Παρασκευή.

Όμως τα δρομολόγια των δύο συγκεκριμένων ημερών, έχουν ήδη πληρότητα 80%. Να σημειωθεί ότι το κλίμα για την πραγματοποίηση ή μη της απεργίας πάντως είναι 50%-50%.