ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ώρα μηδέν» για την Ελλάδα – Τι θα αποφασιστεί στην επταμερή

«Ώρα μηδέν» για την Ελλάδα – Τι θα αποφασιστεί στην επταμερή

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες - «Να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της» είναι το βασικό συμπέρασμα των δηλώσεων που έκαναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσερχόμενοι - Κατηγορηματικοί η Μέρκελ και ο Τουσκ ότι απόψε το βράδυ (19/03/2015) δεν θα υπάρξει απόφαση - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την ελληνική πλευρά.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με την ανάγκη η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και με την ευχή να βρεθεί σύντομα μια λύση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες κάνοντας δηλώσεις κατά την είσοδό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

Αν και όλοι «ξορκίζουν» το Grexit και το Grexident, κανείς τους, ωστόσο, κανείς δεν τα βγάζει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων ενώ μετά και την παρέμβαση Ομπάμα ο οποίος ζήτησε «ρεαλιστική λύση» είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον τόσο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης μετατίθεται ουσιαστικά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα 23/03/2015.

Δείτε live εικόνα από τις Βρυξέλλες

Μέρκελ: Μην περιμένετε λύσεις απόψε

«Δεν αναμένουμε λύσεις από τις συνομιλίες με την Ελλάδα σήμερα», επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε δήλωσή της προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κάτι που επανέλαβε και το πρωί.

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ μιλώντας το πρωί στο γερμανικό κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπογραμμίζοντας ότι η λύση στο ελληνικό ζήτημα μπορεί να βασιστεί μόνο στις συμφωνίες του Eurogroup και πως η χώρα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της, «αν μείνει στις συμφωνίες».

Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

Στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος» δήλωσε η καγκελάριος και επανέλαβε ότι η Αθήνα πρέπει να αντιληφθεί τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ είπε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του. Θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς, ίσως και για να συζητήσουμε», δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ» καθώς «λύση των προβλημάτων θα μπορέσει να υπάρξει μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup».

«Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup», υπογράμμισε.

Αναλύοντας τη δήλωση αυτή είναι προφανές ότι δεν έχει αλλάξει το περιεχόμενο της αρχικής συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου εις την οποία η ελληνική πλευρά έχει κάνει σαφές πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μέτρα που θα εντείνουν περεταίρω την πυραμιδική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση.

Αυτή θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η στάση που θα κρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια των σημερινών μαραθώνιων διαβουλεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα επιδιώξει πριν από τις 21:00 να βρεθεί κατ΄ ιδίαν με όλους τους ηγέτες της εξαμερούς σε ολιγόλεπτα τετ – α –τετ.

Ολάντ: Να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε δε, πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

Σουλτς: Η Ελλάδα να τείνει χείρα βοηθείας

«Οι Έλληνες πρέπει να μας επιτρέψουν να τους βοηθήσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στις Βρυξέλλες και ανάμεσά τους κι εγώ που θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση κι ειδικά τον ελληνικό λαό όμως χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μ. Σουλτς.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μοιράζεται την ίδια άποψη με τους άλλους ηγέτες ως προς το θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε λύση».

«H οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι επικίνδυνη», είχε υποστηρίξει, άλλωστε, νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης (19/3) ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε πως η Αθήνα χρειάζεται τάχιστα δύο έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε ότι η Σύνοδος πρέπει να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα, εξαίροντας παράλληλα την αναγκαιότητα εξεύρεσης χρημάτων προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Αθήνας.

Τουσκ: Ουδείς επιθυμεί το Grexit

«Ουδείς επιθυμεί το Grexit και οι πάντες θέλουν να αποφύγουν οποιοδήποτε ρίσκο Grexident», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα διεξαχθεί απόψε το βράδυ για την Ελλάδα στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι δεν θα είναι «συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας» και ότι ήταν υποχρέωση του να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση.

O Ντ. Τουσκ υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων.
Οι διαβουλεύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφεύγονται πολιτικές αντιπαραθέσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προβληματισμό πάντως προκαλεί στην ελληνική πλευρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν να καλέσουν στην εξαμερή συνάντηση και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος έχει εμμονές με τους αριθμούς και τα οικονομοτεχνικά στοιχεία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει να διεξαχθεί μια αμιγώς πολιτική συζήτηση.

Είναι πάντως γεγονός ότι και οι υπόλοιποι ηγέτες με δηλώσεις τους δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα λίγο πριν τη βραδινή συνάντηση.

Γιούνκερ: Δεν είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ευρωζώνη

Σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την εξαήμερη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουρία ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να βγει από την ευρωζώνη, είπε: «Όχι, αλλά πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε».

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Γιούνκερ είπε πως στη σημερινή συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα επαναλάβει αυτά που του έχει ήδη πει τις δύο προηγούμενες φορές.

«Θα του επαναλάβω αυτά που του έχω πει τις δύο φορές που συναντηθήκαμε. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Eurogroup το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, είπε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες και πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων.

Κάμερον: Με την Ελλάδα ήμασταν στο ίδιο καράβι

Όπως δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας έγκειται στο ότι το η Βρετανία πήρε δύσκολες αποφάσεις και ο λαός κόπιασε σημαντικά, ώστε σήμερα να βρίσκεται σε μια δυνατή πορεία.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κάμερον επεσήμανε: «Η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα βρίσκονταν στο ίδιο καράβι πριν από πέντε χρόνια και η διαφορά βρίσκεται στο ότι εμείς λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, κοιτώντας στη μακροπερίοδο και ο βρετανικός λαός κόπιασε σημαντικά», σχολιάζοντας πως «τώρα η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε μία δυνατή πορεία».

Σχετικές ειδήσεις