ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ – Βόμβα Σόιμπλε: Προτείνει πενταετές Grexit

FAZ – Βόμβα Σόιμπλε: Προτείνει πενταετές Grexit

Αποκάλυψη – βόμβα κάνει η κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία φέρνει στο φως έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προτείνει πενταετή αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει δύο λύσεις: Η μία είναι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πενταετούς διάρκειας και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν ακόμη αρχίσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, είχε χαρακτηρίσει "παντελώς ανεπαρκείς" τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πλάνο του, όπως αποκαλύπτει η FAS, είναι:«να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».

Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα ‘τάιμ άουτ'. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει ‘αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική' στήριξη».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, "δεν είναι σαφές πόσους υποστηρικτές μεταξύ των συναδέλφων του θα βρει ο κ. Σόιμπλε για το συγκεκριμένο σχέδιο".

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο (AFP), πάντως, μία τέτοια εισήγηση δεν έγινε στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για το Eurogroup

Σχετικές ειδήσεις