ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Βρυξέλλες ώρα... μηδέν!

Eurogroup: Βρυξέλλες ώρα... μηδέν!

Μάχη λέξη προς... λέξη για την ανακοίνωση -Το τείχος… δυσπιστίας για την Ελλάδα φαίνεται πως είναι καλά… υψωμένο στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να νομοθετήσει σκληρά μέτρα μέχρι την Τετάρτη!

Ακολούθως θα υπάρξει νέα… αξιολόγηση και ενδεχόμενη συμφωνία, σε ένα νέο Eurogroup πριν από μια… νέα Σύνοδο Κορυφής το Σαββατοκύριακο!

Σύμφωνα, δε, με τη WSJ, το κείμενο του Eurogroup που συντάσσεται αυτήν την ώρα, περιλαμβάνει και το θέμα του Grexit που έθεσε η Γερμανία.

Παρατηρούνται μάλιστα διαφωνίες στη σύνταξη του κειμένου από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η Σύνοδος Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 17:00.

Επιβεβαιώθηκαν, έτσι, πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες υποστήριζαν πως δεν θα έχουμε σήμερα κάποια απόφαση, καθώς αυτή μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, προς το τέλος της εβδομάδας και αφού θα έχουν γίνει νομοσχέδια τα νέα σκληρά μέτρα…

Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσαν γαλλικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες, ενώ «η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα»...

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η απεσταλμένη του Newsbomb.gr, Μαρία Γιαχνάκη, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτό που προκύπτει από τη συνεδρίαση είναι ένα κείμενο προς τους αρχηγούς των κρατών μελών στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Το κείμενο αυτό θα παρουσιάζει τα βήματα που θα κληθεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα πάντα με αξιωματούχο του Eurogroup, δεν θα είναι μόνο δεσμευτικές, αλλά θα πρέπει να περάσουν άμεσα ,από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Μόνο έτσι θα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αξίας άνω τον 80 δις.

Αν και εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή, τότε θα ξαναγίνει Εurogroup πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Οι χώρες, δε, που βρίσκονται, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Newsbomb.gr στο πλευρό της Ελλάδας είναι η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Γαλλία, ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονται όπως ήδη είναι γνωστό η Φιλανδία και η Γερμανία.

Το πρόβλημα στο τραπέζι του Eurogroup έγκειται στο θέμα μιας ομόφωνης απόφασης για να υπάρξει εξουσιοδότηση στους θεσμούς και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις…

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα, για το… δεύτερο γύρο του Eurogroup προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις τους, πάντως κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος: Ο πλέον απαισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας ήταν ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ πιο συναινετικός ήταν – ως συνήθως - ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.

Προσερχόμενος στη σημερινή (Κυριακή 12 Ιουλίου) συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Στουμπ εμφανίστηκε σε σκληροπυρηνική γραμμή λέγοντας ότι οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο.
«Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμοστούν είναι σκληρές και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά ίσως μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία», τόνισε.

Για πολύ δύσκολη κατάσταση ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια. «Έχουμε τόσα πολλά ζητήματα να λύσουμε, γι' αυτό καθυστερούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Απαισιόδοξος ως προς την προοπτική εξεύρεσης λύσης για την Ελλάδα σήμερα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ. «Είναι αδύνατο να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα σήμερα - Είναι δυνατό να φτάσουμε σε ένα κείμενο προτάσεων για τους αρχηγούς» είπε συγκεκριμένα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ την ίδια στιγμή πέταξε το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες ξέρουν τι χρειάζεται.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, τόνισε την έλλειψη εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Βασικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας και συνέχισε: «θέλω να δω από αύριο την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει τη δράση, να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να οικοδομηθεί αυτή η εμπιστοσύνη.

Έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα μπορεί να υπάρξει αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευτεί να υιοθετήσει και να ψηφίσει άμεσα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Αναφερόμενος στο Eurogroup του Σαββάτου, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «μια πολύ μακρά και πολύ δύσκολη συνεδρίαση που βοήθησε να κατανοήσουμε ποιες ήταν οι θέσεις των κρατών μελών». Στη νέα συνάντηση της Κυριακής «θα επικεντρωθούμε στο ποιες είναι οι συνθήκες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Για σοβαρά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, τόσο εντός Eurogroup, όσο και με την Ελλάδα, έκανε λόγο ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ. «Υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες εντός του Eurogroup και με την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σέλινγκ, ενώ αφού σημείωσε πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σε μια σειρά ζητημάτων, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναζητηθούν επαρκείς εγγυήσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή (Σάββατο 11 Ιουλίου) συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε με ένα απρόοπτο (;), βάσει τουλάχιστον των όσων μεταδόθηκαν από τις Βρυξέλλες, αλλά και του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας FAZ. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μοίρασε παρασκηνιακά ένα έγγραφο στους «συμμάχους» της Γερμανίας, καθώς επίσης και στον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο έγγραφο αυτό προτείνεται έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, πενταετούς διάρκειας και συνοδευόμενη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Αν και διαψεύστηκε η επισημότητα της πρότασης Σόιμπλε, τα πρώτα δείγματα γραφής για τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης είχαν κάνει την εμφάνισή τους, καθώς από νωρίς ζητούνταν όλο και πιο δύσκολα μέτρα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.

Το δεύτερο επεισόδιο στο σίριαλ πάντως αφορούσε σε ένα νέο εμπόδιο που ανακαλύφθηκε από «δορυφόρους» της Γερμανίας και έφερε τον τίτλο «αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στην υλοποίηση των υποσχόμενων μέτρων», αφετέρου στη στάση της Φινλανδίας.

Έπειτα από απειλές της εθνικιστικής κυβέρνησης της χώρας ότι σε περίπτωση υπαναχώρησης στο ελληνικό ζήτημα πρόκειται να παραιτηθεί, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, διεμήνυσε ότι δεν συζητά κάτι άλλο πέρα από το Grexit.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι αξιώσεις από πλευράς θεσμών για εφαρμογή ακόμη πιο σκληρών μέτρων και ψήφιση προαπαιτούμενων «για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο συζήτησης». Από την αρχή, δηλαδή, με λίγη ακόμη δόση ωμού εκβιασμού. Κι όλα αυτά από «εταίρους» με τους οποίους μοιραζόμαστε... το ίδιο ευρωπαϊκό όραμα.

Για πολλοστή φορά, οι αποφάσεις μετατέθηκαν για το επόμενο Eurogroup, το οποίο άρχισε την Κυριακή στις 12:30. Το Eurogroup, βέβαια, δεν διεκόπη λίγο πριν τη 01.00 το βράδυ επειδή οι υπουργοί κουράστηκαν, αλλά εξαιτίας ενός επεισοδίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φραστικού με πρωταγωνιστές τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών (ποιον άλλο) και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με φόντο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr και της Μαρίας Γιαχνάκη, τη στιγμή που ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ξεκίνησε να κάνει αναφορά για «κούρεμα» χρέους, ο πολύς Σόιμπλε αντέδρασε λέγοντάς του ότι «δεν είναι ώρα και μέρος για να συζητηθεί κάτι τέτοιο».

Ο Μάριο Ντράγκι επενέβη και ζήτησε από τον Σόιμπλε να αφήσει τον Τσακαλώτο να αναλύσει τη σκέψη του για να εισπράξει την απάντηση «για ανόητο με περνάς;».

Άμα το τέλος της συνεδρίασης, οι Πιέρ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και αν μη τι άλλο έδειξαν ότι η Γαλλία θέλει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, κάτι που νωρίτερα είχε κάνει και ο Ματέο Ρέντσι που σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian διεμήνυσε στη Μέρκελ: «Φτάνει, δεν μπορούμε να εξευτελίζουμε άλλο την Ελλάδα».

Όσο για την ελληνική θέση στο θέατρο του παραλόγου; Εκφράστηκε μέσα από κυβερνητικές πηγές και το λακωνικό «κάποιες χώρες δεν θέλουν συμφωνία».

Ο Ντράγκι τα βρόντηξε κι έφυγε, ο Ντάισελμπλουμ αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση και το ενδιαφέρον με την αγωνία, μετατέθηκαν για σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις