ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεκμήρια: Καταργούνται μετά από 40 χρόνια

Τεκμήρια: Καταργούνται μετά από 40 χρόνια

Χιλιάδες ήταν οι φορολογούμενοι που έπεσαν στην «παγίδα» φόρου τα προηγούμενα χρόνια με «πλασματικά» εισοδήματα. 

Τη σταδιακή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος επιβολής φόρων βάσει των «τεκμηρίων» εξαγγέλλει η Κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τα «πλασματικά» εισοδήματα που υπολογίζει από μόνη της η Εφορία με σύγχρονες τεχνικές ελέγχου και βάσεις δεδομένων που δεν διέθετε στο παρελθόν η Φορολογική Διοίκηση.

Η αδυναμία της φορολογικής Αρχής να πατάξει την φοροδιαφυγή, κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες (αρκετοί από τους οποίους δήλωναν πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που εισέπρατταν) οδήγησε σε ένα άδικο φορολογικό σύστημα στη χώρα μας όπου κάθε φορολογούμενος φορολογείται όχι με το πραγματικό εισόδημά του αλλά το τεκμαρτό. Υπενθυμίζεται ότι τα τεκμήρια καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 1978 (με τον νόμο 820/78).

Η αδικία του συστήματος των τεκμηρίων

Φορολογούμενος αγόρασε ένα αυτοκίνητον και τα χρήματα της αγοράς του ήταν δικαιολογημένα με βάση το εκκαθαριστικό του. Σε περίπτωση έμενε άνεργος θα έπρεπε να «καλύψει» τα τεκμήρια. Η Εφορία ουσιαστικά σε «τιμωρούσε» για την αγορά σου και σε φορολογούσε με βάση όχι τα πραγματικά έσοδά σου αλλά και βάση της αγοράς (αυτοκίνητο) που είχες κάνει. Γι' αυτό αρκετοί «πάρκαραν» τις πινακίδες με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα.

Ουσιαστικά φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα που είχαν λίγες καταθέσεις σε τράπεζα φορολογούνταν για εισοδήματα χιλιάδων ευρώ, σαν να ήταν επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς αφορολόγητο, για μόλις 1 ευρώ που είχαν από τόκους.

Επιπλέον, λόγω τεκμηρίων πολλοί πλήρωναν όχι μόνον υψηλότερο φόρο αλλά και ειδική εισφοράς αλληλεγγύης, χάνοντας εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ ή επιδόματα φτώχειας, εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που τους απέμειναν μετά το ξέσπασμα της κρίσης. (κάποιο ακίνητο ή αυτοκίνητο).

Μετά από 40 και πλέον χρόνια όμως, εχθές υπήρξε προαναγγελία για σταδιακή κατάργησή τους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιο Πέτσα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πέτσας «έχουμε ένα σχέδιο 11 σημείων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα το δείτε να ξεδιπλώνεται και μέσα στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγο στη Βουλή. Έχουμε ήδη προχωρήσει στη διαδικασία για τα δύο από αυτά, που είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και είναι τα δύο πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να έρθει στην επιφάνεια φορολογητέα ύλη που μέχρι σήμερα αποκρύπτονταν».

Με τον τρόπο αυτό, θα απενεργοποιούνται βαθμηδόν τα τεκμήρια που επιβάλλονται αυτομάτως με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας (ακόμα και ενοικιασμένης), τα κυβικά των αυτοκίνητων, τις πισίνες, των σκαφών, ιδιωτικών σχολείων κλπ.

Η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους αποκάλυψης των πραγματικών εισοδημάτων θα μέσω νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου που στηρίζονται σε:

  • Ηλεκτρονικά βιβλία και e-τιμολόγια, χωρίς τα οποία δεν θα αναγνωρίζονται πλέον για έκπτωση δαπάνες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, προσφέροντας δυνατότητα για άμεση διασταύρωση των πραγματικών συναλλαγών και εισοδημάτων.
  • Κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Το τραπεζικό απόρρητο για τους φορολογικούς ελέγχους έχει καταργηθεί. Σχεδόν όλες οι πληρωμές αμοιβών ή άλλες συναλλαγές μεγάλης αξίας (από 500 ευρώ) διεξάγονται πλέον μέσω τραπεζών και οι ροές χρήματος καταγράφονται και αποστέλλονται προς έλεγχο στην ΑΑΔΕ.
  • Δαπάνες για πάσης φύσεως αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από επιχειρήσεις ΔΕΚΟ (λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης κλπ), δίδακτρα σχολείων κλπ.
  • Χρήση νέων «έμμεσων» τεχνικών ελέγχου για την «καθαρή θέση» του ελεγχόμενου ή χαμηλά ποσοστά κέρδους και τυχόν άλλες ύποπτες αποκλίσεις εισοδημάτων από τους μέσους όρους ολόκληρων κλάδων ή ομοειδών επαγγελμάτων στην αγορά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Ποιους «καίνε» οι αυξήσεις και ποιοι τις γλιτώνουν

ΑΑΔΕ: Η νέα πλατφόρμα My Data - Τι αλλάζει στην φορολογία

Σχετικές ειδήσεις